Папа Фрањо позвао на мир у свијету :: Semberija INFO ::

 

Папа Фрањо позвао на мир у свијету


Папа Фрањо обратио се данас вјерницима на Тргу Светог Петра у Ватикану поводом Ускрса, први пут од почетка глобалне епидемије вируса корона, те позвао на мир у свијету.

Говорећи пред око 50.000 људи, папа је овогодишњи Ускрс назвао "Ускрсом рата" и позвао лидере да чују молбе људи за мир у Украјини, критикујући притом руску специјалну војну операцију у тој земљи.

"Молим вас да се не навикнемо на рат. Посветимо се молбама за мир, са наших балкона и на улицама. Нека лидери држава чују позив народа на мир", поручио је папа Фрањо.

Осамдесетпетогодишњи папа Фрањо је већину говора посветио сукобима у свијету, а "шок због још једног рата у Европи" упоредио је са шоком који су осјетили апостоли када су видјели васкрслог Исуса Христа, јавио је Ројтерс.

"Наше очи су, такође, неповјерљиве овог ратног Ускрса. Видјели смо превише крви и превише насиља", рекао је папа Фрањо.

Папа Фрањо је одбацио назив "специјална војна операција" и истакао да је "оно што се дешава у Украјини рат".

Папа је захвалио свима који су прихватили избјеглице из Украјине, од којих је већина дошла у Пољску.

АП је пренио да је папа, због бола у нози и леђима, већину мисе и обраћања вјерницима провео сједећи, а стајао је само на почетку и на крају благослова који је упутио окупљеном народу.

Папа је током говора позвао на помирење Израелаца и Палестинаца, као и народа у Либану, Сирији, Ираку, Либији, Мјанмару и Конгу, који ће посјетити у јулу.

Агенције / Независне новине