Детаљи акције "Ира": Судија осумњичен да је одавао информације криминалцима :: Semberija INFO ::

 

Детаљи акције "Ира": Судија осумњичен да је одавао информације криминалцима


САРАЈЕВО - Међу 18 ухапшених у акцији "Ира" су и носиоци правосудних функција, а како сазнајемо ухапшен је и Јован Савић, судија Основног суда у Бијељини, осумњичен да је помагао одређеним особама откривајући им важне информације.

Током акције усмјерене против организованог криминала и нелегалне трговине наркотицима, коју је спровела Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) с полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске у више градова БиХ по налогу Тужилаштва БиХ, претресено је 28 локација.

Медији су пренијели да је ухапшен и Жељко Радовановић звани Кречо, из Бијељине, којег повезују с разним криминалним радњама, те да је акција усмјерена на двије криминалне групе, од којих једну предводи Кречо, а другу особа која је недоступна истражним органима.

У оквиру акције претреси су били на подручју Бијељине, Брчко дистрикта, Зворника, Сарајева, Источног Сарајева, Бањалуке и Пала.

Како нам је потврђено из СИПА, приликом претреса је откривено и привремено одузето 30.300 КМ, око 25.000 евра, 5.000 швајцарских франака, већи број мобилних телефона и лаптопа, системи за видео-надзор и документација која може послужити као доказ у даљем поступку.

Претреси су вршени због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела организовани криминал, неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне намјене и прање новца прописана Кривичним законом БиХ и кривична дјела неовлаштена производња и промет опојних дрога, примање мита у обављању привредне дјелатности, давање мита у обављању привредне дјелатности, одавање службене тајне и  тјелесна повреда прописани Кривичним законом Републике Српске.

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да међу ухапшенима има носилаца правосудних институција.

Како наводе, током истраге прикупљени су докази о повезаности осумњичених с припадницима група организованог криминала које дјелују у сусједним земљама.

"Активности су усмјерене на процесуирање особа осумњичених за организовани криминал, неовлаштени промет опојних дрога и оружја, као и низ других кривичних дјела", наводе из ове правосудне институције и додају да ће након спроводених активности поступајући тужилац дати инструкције и наредбе за даље активности.

"У оквиру предмета остварена је значајна међународна сарадња Тужилаштва БиХ с партнерским институцијама у земљама региона и ЕУ, као и структурама Еуропола и Еуројуста", додају из Тужилаштва БиХ.

Дешифровање апликација Скај и Аном раније је довело до хапшења организованих криминалних група, а управо те апликације су и овај пут полицију довеле до осумњичених, те се сумња да су ухапшени сарађивали и са другим криминалним групама и да су повезани с обухваћенима акцијом "Сториџ".

Ухапшени у акцији "Ира" спроведени су у просторије СИПА ради криминалистичке обраде и испитивања у својству осумњиченог.

Независне новине