ФИНАЛИЗОВАНИ ТЕХНИЧКИ ДЕТАЉИ ИСПОРУКЕ МИНЕРАЛНОГ ЂУБРИВА ИЗ ТУРСКЕ У БИХ :: Semberija INFO ::

 

ФИНАЛИЗОВАНИ ТЕХНИЧКИ ДЕТАЉИ ИСПОРУКЕ МИНЕРАЛНОГ ЂУБРИВА ИЗ ТУРСКЕ У БИХ


Foto
Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац изјавио је да су финализовани технички детаљи у вези са испоруком 30.000 тона минералног ђубрива из Турске, које су потребне за пољопривредну производњу у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Он је нагласио да су надлежна ентитетска министарства и Дистрикт Брчко одредили домаће увознике и произвођаче из Турксе од којих ће бити извршен откуп договорених количина минирелног ђубрива, након чега је Министарство спољне трговине и економских односа БиХ о томе обавијестило Амбасаду Турске у БиХ.

- Министарство је промптно реаговало и одрадили смо свој дио посла. Очекујем да ће и Амбасада Турске бити ажурна, те у најкраћем могућем року обезбиједити потребне дозволе за извоз из Турске. Намјера нам је да што прије кренемо у реализацију овог процеса, како би домаћи пољопривредници могли купити потребне количине за производњу у текућој години - рекао је министар Кошарац.

Подсјетио је да је испорука 25.000 тона КАН ђубрива и пет хиљада тона НПК ђубрива из Турксе у БиХ резултат договора српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.

- Од укупне количине од 30.000 тона, Републици Српској и Федерацији БиХ ће бити испоручено по 14.000 тона минералног ђубрива, а Брчко Дистрикту 2.000 тона, што је усаглашено на састанку који сам недавно имао са ентитетским министрима пољопривреде и амбасадором Турске у БиХ - додао је министар Кошарац.

Истакао је да цијену минералног ђубрива диктирају услови на тржишту и да ће она ће бити предмет усаглашавања добављача из БиХ и произвођача из Турске, те да Министарство спољне трговине и економских односа БиХ не може утицати на ова питања. 

- У континуираној сарадњи са надлежним министарствима из Републике Српске и Федерације БиХ, предано смо радили на томе да се правовремено омогући спољнотрговински промет ове врсте робе, поштујући Уговор о слободној трговини са Турском. Сматрамо да је ово добра мјера за помоћ домаћим пољопривредницима у условима несташице минералног ђубрива и високих цијена на тржишту. Свима нам је у интересу да спријечимо негативне посљедице када су у питању приноси свих пољопривредних култура и њихов квалитет - поручио је Кошарац.

(РТРС)