СВЈЕТСКА БАНКА СПРЕМА 1,5 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА ЗА УКРАЈИНУ :: Semberija INFO ::

 

СВЈЕТСКА БАНКА СПРЕМА 1,5 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА ЗА УКРАЈИНУ


Foto
Пакет ће бити подржан исплатом једне милијарде долара из фонда развојне агенције за најсиромашније земље, изјавио је данас Дејвид Малпас, председник Светске банке.

У говору у Варшави, Малпас је прецизирао да је овај пакет финансијске подршке омогућила јучерашња одлука земаља донатора и земаља прималаца да одобре исплату од милијарду долара помоћи из средстава Међународне асоцијације за развој (ИДА), као и исплату 100 милиона долара из ИДА фонда суседној Молдавији, преноси Ројтерс.

Малпас је у напоменама, уочи пролећног заседања Светске банке и Међународног монетарног фонда следеће недеље, нагласио да ова банчина подршка треба да помогне Украјини да обезбеди финансирање кључних јавних служби, укључујући исплату зарада болничком особљу, исплату пензија и социјалних програма.
 

"Светска банка је створена 1944. да би помогла Европи у обнови после Другог светског рата. Као и тада, бићемо спремни да помогнемо Украјини у обнови када за то дође време“, рекао је он.

Шеф Светске банке није навео извор из ког ће бити обезбеђено преосталих 500 милиона долара за Украјину.

Овај пакет тек треба да добије потпуно одобрење Управног одбора Светске банке у наредним недељама, наводи Ројтерс и подсећа да та помоћ долази поврх око 923 милиона долара брзог финансирања које је Светска банка одобрила за Украјину прошлог месеца, при чему и тај износ укључује доприносе земаља донатора.

Малпас је навео да је Светска банка у непосредној комуникацији са украјинским властима ради пружања подршке и да ради на помоћи украјинским избеглицама и земљама за прихват избеглица.

Додао је да Светска банка анализира глобалне утицаје рата у Украјини, укључујући скок цена хране и енергије, и да „припрема хитан одговор на кризу који ће обезбедити фокусирану подршку земљама у развоју“.

(Б92)