БАЊАЛУЧКА ПОЛИЦИЈА ОТКРИЛА 19 МАЛОЉЕТНИКА КАКО ПИЈУ :: Semberija INFO ::

 

БАЊАЛУЧКА ПОЛИЦИЈА ОТКРИЛА 19 МАЛОЉЕТНИКА КАКО ПИЈУ


- Полиција је за прва два мјесеца ове године у неколико рација у угоститељским објектима затекла 64 малољетника, а њих 19 је конзумирало алкохол, потврдили су за "Независне новине" из Полицијске управе (ПУ) Бањалука.

Како кажу, након рације обавијештени су родитељи малољетника и надлежни Центар за социјални рад.

Ирена Јолџић, директорица Центра за социјални рад у Бањалуци, казала је за "Независне новине" да се у оваквим случајевима не кажњава малољетно лице које конзумира алкохол, него само конобар и газда локала који су му точили пиће, јер законом није прописано кажњавање малољетника.

Додаје да су у договору са ПУ Бањалука, када се малољетно лице затекне у локалу, обавјештава социјални радник, који одмах излази на терен.

"Малољетник који је конзимирао алкохол се уводи у Центар за социјлани рад заједно с родитељима, гдје се обављају разговори с дјецом о посљедицама конзумирања аклохола. Уколико се иста ситуација понови, родитељи се упозоравају да ће против њих бити покрнут посупак занемаривања и злостављања дјеце, односно небрига о дјетету", казала је Јолџићева.

Истиче да је знатно више случајева него претходне године.

Александар Милић, психолог, казао је за "Независне новине" да је међу тинејџерима све више њих који имају проблем са девијантним понашањем.

"Све је више показатеља да нам је међу тинејџерима све више дјеце са девијацијом које се одражава кроз неконтролисане изласке, опијање, конзмирање цигарета, што све утиче на сам развој дјетета", казао је Милић.

Како каже, сматра да се са дјецом недовољно ради у школи те да се све пребацује на родитеље.

"Долазимо у ситуацију да се све пребацује на родитеље, а родитељима нема ко да објасни како да усмјере дјецу на праве активности", казао је Милић.

Истиче да је код дјеце разлог за овакво понашање недостатак добрих навика, односно губљење радних навика и смањена спортска активност.

(Глас Српске)