ЦИЈЕНЕ КАФЕ НА СВЈЕТСКИМ ТРЖИШТИМА ОБАРАЈУ РЕКОРДЕ :: Semberija INFO ::

 

ЦИЈЕНЕ КАФЕ НА СВЈЕТСКИМ ТРЖИШТИМА ОБАРАЈУ РЕКОРДЕ


Foto
Цијене кафе на свјетским тржиштима обарају рекорде, што се директно одражава и на становнике Републике Српске, те како кажу саговорници "Независних" цијене кафе "кључају" скоро на мјесечном нивоу.

Момчило Бањац, директор пржионице кафе "Минеа" из Градишке, за "Независне новине" казао је да цијене кафе варира на тржишту, али и да је прилично висока.

Бањац је истакао да тона кафе минас кошта и до 5.000 долара, док је годину дана раније у овом периоду коштала 2.000 долара.

"Јако је нестабилна ситуација и цијена кафе је 'јака' и буквално 'кључа' на мјесечном нивоу и није ни приближно висока цијена у малопродаји шта се дешава на берзама", казао је Бањац. 

Како је рекао, сада цијена кафе по килограму износи од 15 до 17 марака, зависно од произвођача, док је годину дана раније цијена била 12 до 15 КМ и сматра да би кафа у малопродаји требала да буде скупља. 

"Произвођачи се не одлучују да подижу цијене јер се боје да ће остати без купаца", казао је Бањац и додаје да су они подигли цијену за неких десет одсто и да је видљиво да се осјети да имају мање купаца. 
Додао је да је јако тешко предвидјети шта ће се дешавати са цијенама кафе, те истиче да се произвођачи надају да ће доћи до пада цијена.

Раст цијена кафе у трговинским објектима довео је и до скока цијена овог напитка и у угоститељским објектима.
Далибор Шајић, предсједник Удружење послодаваца трговине, туризма и угоститељства Републике Српске, казао је за "Независне новине" да је цијена овог напитка у скоро свим кафанама прешла двије марке. 
"Иако се сада цијена кафе у угоститељским објектима креће од 1,50 до 2,50 КМ, јако је тешко наћи кафану у којој се може попити за мање од двије КМ", казао је Шајић. 

Како је рекао, будући да је цијена кафе стално у порасту, али и због раста цијене радне снаге, која сада, како каже, има много боље плате него прије пандемије, па до енергије која је много поскупјела, не чуди да је дошло до раста цијене кафе у угоститељским објектима. 

"Страхујемо да ћемо због високих цијена остајати без гостију", казао је Шајић. 
Богдан Марјановић, предсједник Асоцијације самосталних трговина регије Бањалука, казао је да кафа поскупила за неких десет одсто у задње вријеме, те да се сигурно очекује додатни раст цијена. 

"Биљежи се раст цијена и сигурно је тешко упратити сва поскупљења која су скоро свакодневна", казао је Марјановић за "Независне новине" и истакао да не очекује да ће доћи до нижих цијена овог напитка. 
"Тренутно се цијене пола килограма кафе крећу од 7,90 до 8,50 КМ у зависности од произвођача", казао је Марјановић, додајући да, иако се кафа не сматра основном животном намирницом, ипак за грађане представља један од најважнијих производа.

Душан Срдић, предсједник Удружења потрошача "Реакција" Бањалука, за "Независне новине" истиче да је у задњих шест мјесеци присутан тренд раста цијене.

"Кафа је достигла је цијену у кафанама и више од двије марке, али  не очекујем да ће наши грађани одустати од ове навике и омиљеног пића", казао је Срдић.

Јелена Д. из Бањалуке, казала је да не памти када је негдје попила кафу за мање од двије КМ, те да већина кафића имају ту цијену. 

"Чини ми се да ће због тога већина смањити пијење кафе", казала је она.

(Независне)