ПУШЕЊЕ У АУТОМОБИЛИМА ЋЕ СЕ КАЖЊАВАТИ И ДО 3.000 ЕВРА? :: Semberija INFO ::

 

ПУШЕЊЕ У АУТОМОБИЛИМА ЋЕ СЕ КАЖЊАВАТИ И ДО 3.000 ЕВРА?


Нема сумње да је пушење нездрава навика. Пасивно пушење је још штетније по ваше здравље, јер нефилтрирани дуван улази у ваша плућа.

Пушење је генерално забрањено у затвореном простору, али у приватном возилу можете слободно да радите шта желите. Немачка покрајина се нада да ће ускоро променити ова правила, како би заштитио путнике од нежељених здравствених ризика од пушења.

Како преносе немачки медији, веће Северне Рајне-Вестфалије у Бремену, Хамбург, покренуло је амандман на ставове 1, 2 и 5 Савезног закона о заштити од непушача, који би спречио возаче да пуше у својим возилима у присуству трудница или малолетника. Забрана се не односи на људе који возе сами, преноси Magazinauto.com.

Оправдање Савета за забрану је да путници не могу добровољно да побегну од дима. Отварање прозора или кровног отвора такође није довољно; једини начин да се извучете је да имате потпуно отворено возило. Ако вас ухвате, казне ће се кретати од 500 евра па све до 3.000 евра.

Пасивно пушење убија 166.000 деце годишње широм света, а према подацима Немачког центра за истраживање рака (дкфз), концентрација дима у возилу је и до пет пута већа него у просечном задимљеном бару. Дкфз такође каже да је милион малолетника у Немачкој тренутно изложено дуванском диму у аутомобилима.

Нацрт закона цће бити прослеђен немачком савезном парламенту, који ће одлучити да ли цће прихватити предлог или не.

Немачка је вецћ покушала да забрани пушење у возилима 2019. године, али није успела.

У случају успеха овога пута, Немачка би се придружила земљама попут Велике Британије, која је забранила пушење у возилима под сличним околностима 2015. године.

(Telegraf.rs)