ПРЕВОЗ ЗА ОДАБРАНЕ У СЛУЧАЈУ НУКЛЕАРНОГ РАТА: ОВО ЈЕ РУСКИ АВИОН СУДЊЕГ ДАНА :: Semberija INFO ::

 

ПРЕВОЗ ЗА ОДАБРАНЕ У СЛУЧАЈУ НУКЛЕАРНОГ РАТА: ОВО ЈЕ РУСКИ АВИОН СУДЊЕГ ДАНА


Иљушин ИИ-80 први пут је полетео 1985. године , а западни медији први пут су приметили ове авионе тек 1992. године.

Данас се лицитира с нуклеарним бомбама као с ценама половне технике. Времена у којима живимо нису нарочито лепа, али и у њима се треба сналазити. Велике светске силе мисле на све па и на случај нуклеарног рата у којем би већина човечанства могла бити збрисана с лица Земље.

Две државе, САД и Русија, имају способност да своје шефове држава и важне војне званичник држе подаље од опасности, те да и даље командују свеопштим уништењем. Док САД користе Боеингов авион Б-4, Русија има своје летелице Иљушин ИИ-80.

Иљушин ИИ-80 први пут је полетео 1985. године , а западни медији први су пут приметили ове авионе тек 1992. године , када се верује да су пуштени у промет, пише Revijahak.hr.

Развијени користећи Иљушинов ИИ-86 комерцијални ваздухоплов као модел, ИИ-80 су видљиво врло различити од класичних путничких авиона. Назив овог авиона је Маxдоме, премда га неки називају и Цамбер, израз који се користи у комерцијалној навигацији за ИИ-86.



Маxдоме се значајно разликује од свог комерцијалног колеге јер нема прозоре кабине на трупу. Кокпит , наравно, има прозоре, али их блокира преграда. Ове промјене су изведене како би се путници заштитили од електромагнетског импулса (ЕМП) или нуклеарне експлозије.

Велика избочина на врху трупа је навигационо-комуникациона опрема САТЦОМ. У репу авиона се налази нискофреквентна (ВЛФ) антена, док хоризонтални стабилизатори такође скривају више сензора или комуникациону антену.

Авион такође има два велика електрогенераторска модула смештена унутар његових мотора, који на својим крајевима имају лопатице за усис зрака и издув млаза. Сонда за пуњење горива постављена је испод кокпита и може се развући или увући.

Тренутно су у упораби три авиона (од четири произведена), а 2020. године објављена је вест да је из једног Маxдомеа украдена комуникациона опрема, пише портал.

(REVIJAHAK.HR)