УГОСТИТЕЉИ У СРПСКОЈ ПРОТИВ ЗАБРАНЕ ПУШЕЊА У ЗАТВОРЕНОМ :: Semberija INFO ::

 

УГОСТИТЕЉИ У СРПСКОЈ ПРОТИВ ЗАБРАНЕ ПУШЕЊА У ЗАТВОРЕНОМ


- Након што се прича о забрани пушења у затвореним објектима захуктала у ФБиХ, могла би оживјети и у Републици Српској, због чега посебно негодују угоститељи истичући да би, уз све проблеме, протјеривање дуванског дима из локала ставило кључ у браву.

Дом народа Парламента ФБиХ у четвртак је потврдио одлуку Представничког дома којом се законски забрањује конзумирање цигарета и дуванских производа у свим затвореним јавним објектима.

Приједлог закона је усвојен уз амандмане, тако да ће морати поново у Представнички дом на усаглашавање.

Једним од амандмана предвиђено је да ће примјена закона почети за годину, а према приједлогу, сви на које се закон односи имаће рок од 24 мјесеца да се прилагоде и створе услове за спровођење закона и у том периоду неће бити кажњавања.

Закон подразумијева и забрану конзумирања дувана у приватним возилима у којима се налазе малољетне особе.
Наведено је да ће власници угоститељских објеката бити дужни да на видним мјестима истакну натпис "забрањено пушење", док у објекту не смију бити постављене пепељаре.

Угоститељи у Српској кажу да је ових дана појачана контрола и да инспектори провјеравају да ли су одвојене просторије за пушаче.

"Нисмо још дорасли Европи и тој култури да пушачи изађу испред локала и пуше. Код нас је то другачије. Такав закон био би само још један удар на угоститеље у РС који су једва преживјели пандемију вируса корона и суочавају се са недостатком радника. Још нам фали само тај закон и да затворимо објекте", упозорио је члан Управног одбора Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС "Хорека" Златан Татић.

С друге стране, здравствени сектор поздравља забрану пушења у затвореним објектима.

Национални координатор за контролу дувана у РС Дарко Марковић каже да је овај закон одличан.

"Надам се да ће такав закон ускоро бити усвојен и код нас, јер обично све функционише по систему спојених посуда.
Тај закон штити људско здравље и није уперен ни против кога. Угоститељи који се највише буне имаће више посла јер ће у њихове објекте долазити и пушачи и непушачи. Нигдје у свијету послије таквог закона нису затворени ресторани, пабови нити кафићи", рекао је Марковић нагласивши да ће ова прича сигурно врло брзо бити покренута и у Српској.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС подсјећају да је нацрт закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење Влада усвојила крајем 2017. године , те да је касније повучен.

"Остајемо посвећени заговарању ограничавања коришћења дуванских производа који су штетни за здравље становништва, што ће сигурно у догледно вријеме бити и законски регулисано. Имајући у виду приоритете које је наметнула пандемија вируса корона, објективне околности и потребу одговора здравственог система, израда новог нацрта није у краткорочним плановима", навели су у ресорном министарству.

Подсјетили су да се Акциони план за превенцију и контролу незаразних болести у Српској заснива на начелу здравља у свим политикама, мултисекторској сарадњи и опуномоћавању пацијента, промовисаним од стране Свјетске здравствене организације.

"За реализацију већег обима здравствено-промотивних и превентивних активности, у одговору на постојеће здравствене потребе становништва потребно је формирати нове организационе јединице у домовима здравља, трансформисањем постојећих хигијенско-епидемиолошких служби у мултидисциплинарне центре за промоцију здравља и превенцију болести, чиме ће се омогућити квалитетнији рад доктора породичне медицине на превенцији пушења и помоћи пацијентима приликом одвикавања", навели су у министарству.

Популистички закон

Предсједник Удружења хотелијера и ресторатера у БиХ Амир Хаџић рекао је за "Глас Српске"  да му је жао што је закон донесен само у ФБиХ.

"Видјећемо какав ће закон бити у коначници и да ли ће амандмани бити прихваћени, али ово како је сада повољно је за угоститељско-туристичку браншу у смислу да ћемо моћи да одвојимо просторије за пушаче. Међутим , много је оних којих се овај закон тиче, од угоститељских објеката до занатских радњи, тешко да ће се то моћи исконтролисати, због чега сматрам да је закон популистички и непримјењив", рекао је Хаџић.

(Независне)