СУДОВИ У РС ИЗА РЕШЕТАКА ПОСЛАЛИ 450 ЉУДИ, МЕЂУ ЊИМА МАЛО "КРУПНИХ РИБА" :: Semberija INFO ::

 

СУДОВИ У РС ИЗА РЕШЕТАКА ПОСЛАЛИ 450 ЉУДИ, МЕЂУ ЊИМА МАЛО "КРУПНИХ РИБА"


- Судови у Српској током прошле године изрекли су затворске казне за 450 људи, новчане за 951, док је условно осуђено њих 1.359.

Наводи се то у Извјештају о раду тужилаштава Републике Српске у 2021. години, а у којем је презентован и рад судова.
Занимљиво је да учинак правосуђа, када је ријеч о већим случајевима корупције и организованог криминала, није велики, односно скоро је па миноран, тек понека "крупна риба" је послата иза решетака.

Наиме, тек за девет лица изречена је затворска казна, 11 их је новчано кажњено, а за десет је "одрезана" условна казна.

Скроман је учинак и у предметима организованог криминала - 20 особа је проглашено кривима, од чега су судови пола њих послали у затвор, а за преосталих десет изречена је условна осуда.

Како су навели у Окружном суду у Бањалуци, на крају прошле године остао им је незавршен један предмет корупције високог нивоа, а имали су и два незавршена предмета који се односе на организовани криминал високог нивоа.

Притом, Окружни суд у Бањалуци похвалио се да су прошле године имали, како наводе, одличне резултате.

"Окружни суд у Бањалуци остварио је у 2021. години колективну норму од 102,63 одсто, што се сматра одличним резултатом, с обзиром на енормну кадровску непопуњеност суда и дуготрајна оправдана одсуства, нарочито судијског кадра, те на укупну епидемиолошку ситуацију у 2021. години", навели су из Окружног суда у Бањалуци.

Са друге стране, када је ријеч о раду тужилаштава у Српској, она су у 2021. години примила 7.317 пријава, из ранијих година их је пренесено 3.629, па је тако укупно у раду било 10.946 пријава. 

"На крају године ријешено је 6.939 пријава, док је остало неријешено њих 4.007", истиче се у извјештају.

Тужилаштва су прошле године наредила 5.128 истрага, а 1.412 је пренесено из ранијих година. На крају 2021. године било је ријешено је 5.056 истрага, а неријешено је остало њих 1.484.

Када се подвуче црта, тужилаштва у Српској прошле године подигла су 3.199 оптужница против 3.751 особе. Донесено је и 1.436 наредби о неспровођењу истраге, као и 1.784 наредбе о обустави истраге, против 2.214 лица.

Адвокат Дарко Кременовић истиче да, када је ријеч о правосуђу, постоје проблеми, баш као и у осталим сферама друштва.

"Просјек је лош у свим друштвеним сферама, од полиције, преко адвокатуре, до правосуђа. Ту се не може издвојити да је неко добар, а неко лош.

Лоше је све и кадровски и материјално и све једно друго веже", рекао је Кременовић за "Независне новине".

Притом су се и у појединим судовима пожалили да имају проблема са кадровском непопуњеношћу.

"Од септембра до 31. децембра 2021. године биле су непопуњене позиције за троје редовних судија и четворо додатних судија у Окружном суду у Бањалуци", навели су из тог суда у презентацији њиховог рада у прошлој години.

​(Независне)