СКУПЉЕ КАРТЕ СМАЊИЛЕ БРОЈ ПУТНИКА И ПОЛАЗАКА :: Semberija INFO ::

 

СКУПЉЕ КАРТЕ СМАЊИЛЕ БРОЈ ПУТНИКА И ПОЛАЗАКА


- Раст цијена горива неминовно је довео и до поскупљења карата у међуградском и међународном саобраћају, због чега су превозници суочени са смањењем броја путника и приморани на редуковање полазака.

С обзиром на то да је цијена горива премашила три марке, поједини аутобуски превозници поскупили су карте до 15 одсто, а они који то још нису учинили истичу да калкулишу и да ће наредних дана и они кориговати цјеновник.

У бањалучком “Бочац турсу”, не наводећи за колико су поскупили карте, кажу да је с обзиром на свакодневни скок цијена енергената било само питање времена кад ће доћи до формирања нових цијена превоза.

Студенткиња Дејана П., која је скоро сваког викенда аутобусом “Бочац турса” из Бањалуке путовала кући у Шипово, каже да ће због поскупљења карте одласке у завичај морати да прориједи.

- Карта до Шипова са бањалучке аутобуске станице коштала је 9,5 марака, а сада је 14,5 КМ. Раније ми је мјесечно требало око 75 марака за одласке куће, а сада је то више од 100 марака - испричала је Дејана и додала да је студентима свако поскупљење велико, било да је ријеч о превозу, животним намирницама или смјештају.

Цјеновник је прије неколико дана кориговао и “Павловић турс”, па је појединачна карта на линијама Бањалука - Градишка и Бањалука - Лакташи - Србац скупља за двије марке.

- Неминовно је и повећање цијена мјесечних карата, а то ће се догодити од априла - казали су у “Павловић турсу”.

Филип Макрић, који често путује аутобусима овог превозника, каже да карта до Градишке никад није била скупља и да је, поред подизања цијена основних животних намирница, то додатни ударац на кућни буџет.

- Са седам марака карта до Градишке отишла је на девет - казао је Макрић.

Поскупљења нису заобишла ни међународни саобраћај, а превозници истичу да биљеже смањен број путника.

Директор “Голубића” из Котор Вароша Милан Шкорић за “Глас Српске” каже да је економска криза приморала грађане у Српској да смање путовања.

- Сходно томе, и ми смо приморани да редукујемо број полазака за поједине линије. Тако од ове седмице за Београд саобраћамо три пута дневно умјесто досадашњих пет полазака. За сада смо се одлучили на тај потез умјесто поскупљења карата - рекао је Шкорић.

Путника је све мање и мање, наглашава Шкорић и додаје да цијене карата за иностранство код њих за сада остају непромијењене.

- Понекад помислим да нам се уопште не исплати возити - рекао је Шкорић.

У “Кантић турсу”, који вози у иностранство, кажу да су подигли цијене јер се глобална поскупљења неминовно рефлектују и на домаће превознике.

- Када је цијена горива скочила, подигли смо цијену карте Бањалука - Минхен са 50 на 55 евра - рекли су из “Кантић турса”.

И дервентски превозник “Бис турс” кориговао је цијене за међународне линије па тако карта за Шведску у једном правцу кошта од 215 до 255 КМ, зависно до којег града возе.

- Повратна је сада око 500 марака. Прије поскупљења горива карта је коштала од 180 до 230 КМ - рекли су из управе аутобуске станице Дервента.

(Глас Српске)