ТОП ПОЗНАТИ БРЕНДОВИ КОЈИ НЕ МОГУ ЛАКО ДА НАПУСТЕ РУСИЈУ :: Semberija INFO ::

 

ТОП ПОЗНАТИ БРЕНДОВИ КОЈИ НЕ МОГУ ЛАКО ДА НАПУСТЕ РУСИЈУ


Специјална операција у Украјини навела је многе западне брендове да избјегавају Русију, тј. да обуставе своја пословања у тој земљи.

Али, неке компаније и даље имају отворене продавнице у Русији и кажу да нису у могућности да их затворе. Маркс анд Спенцер, Бургер Кинг и хотелске групе Марриотт и Аццор - сврставају се међу оне које су "ограничене" комплексним уговорима о франшизи, и то их спречава да се повуку.

Фирме су ангажовале, односно "оутсоурцеовале преко трећих лица" руска предузећа и не посједују операције које носе њихово име. Заједно, компаније имају скоро хиљаду отворених продајних мјеста у Русији.

М&С има 48 продавница, Бургер Кинг, има 800 отворених ресторана, док Марриотт и Аццор имају 28 и 57 отворених хотела. ББЦ преноси да су брендови "закључани" у легалним уговорима о франшизи, што им отежава уклањање свог имена са главних улица и из тржних центара у Русији.

Многе западне фирме имају такве споразуме деценијама. На примјер, продавницама Маркс анд Спенцер управља турска компанија ФиБА, која од 1999. држи права на продају производа тог трговца широм источне Европе.

Ипак, малопродајни гигант је рекао да је обуставио испоруке своје робе ФиБА, као одговор на рат.

У међувремену, власник Бургер Кинга, Рестаурант Брандс Интернатионал, такође је рекао за британски сервис да његове ресторане воде примаоци франшизе. "Ови дугогодишњи правни споразуми се не могу лако промијенити у догледној будућности", наводе.

Али, ево шта могу да ураде:

Аццор, који има 57 брендираних хотела у Русији и 3.500 запослених тамо, обуставио је сва будућа отварања хотела и зауставио услуге и дистрибуцију хотелима погођеним санкцијама.

Бургер Кинг преусмјерава свој профит од франшизних операција у Русији на хуманитарне напоре.

Марриотт и ИХГ Хотелс & Ресортс, од којих свако има по 28 хотела који послују у Русији под својим брендом, такође су зауставили развој хотела и инвестиције, и затворили своје корпоративне канцеларије - које сами посједују и тако имају контролу - у Москви.

М&С је обећао више од 1,5 милиона фунти за подршку избјеглицама и донира 20.000 капута и термо опреме.

Подсјећамо, насупрот њима, много западних компанија је напустило Русију од почетка криза у Украјини.

 
​(Телеграф Бизнис)