ТЕГЕЛТИЈА: ПОРЕМЕЋАЈИ У СНАБДИЈЕВАЊУ ЋЕ СЕ НАСТАВИТИ, НЕ ОЧЕКУЈУ СЕ НЕСТАШИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

ТЕГЕЛТИЈА: ПОРЕМЕЋАЈИ У СНАБДИЈЕВАЊУ ЋЕ СЕ НАСТАВИТИ, НЕ ОЧЕКУЈУ СЕ НЕСТАШИЦЕ


- Поремећаји у снабдијевању енергенатима и одређеним производима ће се наставити, али се не очекују несташице ни енергената ни животних намирница, рекао је Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ након састанка с ентитетским премијерима и Сташом Кошарцем, министром за спољну трговину и економске односе.

"Покушаћемо дјеловати кроз марже и интервенцијама из залиха које се налазе у власништву ентитета, субвенцијама одређених производа укључујући и енергенте за најугроженије породице", рекао је Тегелтија.

Нагласио је да је говора било и о Трговској гори, односно изградњи одлагалишта радиоактивног отпада, те да је о томе било говора с Хрватском, која и даље, како каже, не одустаје од овог пројекта.

Тегелтија је рекао да ће бити забрањен извоз обловине због недостатка ових сировина за домаће произвођаче, као и да ће до краја године бити одобрен бесцарински увоз минералног ђубрива као подршка за прољетну сјетву.

Радован Вишковић, предсједник Владе РС, рекао је да је РС кандидовала питање забрана извоза обловина због поремећаја ланаца снабдијевања с обзиром на то да је, како каже, Украјина била један од главних снабдјевача храстовином.

Он је додао да је РС инсистирала и на питању ђубрива те да је добио увјеравања да ће Савјет министара сљедеће седмице донијети одлуку, а ђубриво ће тражити и од Турске.

Како је рекао, најважније је да двије владе и Савјет министара учине све да контролишу токове снабдијевања БиХ, прије свега животним намирницама и енергентима.

Додао је да су овом тренутку БиХ није угрожена, али да нико не може прогнозирати шта ће бити у будућности, али да ће мјере бити заједничке.

Што се тиче Трговске горе, рекао је да то није само питање РС, те да би било какав утицај на ријеке Сану и Уну био утицај на Балкан, а не само на РС. Нагласио је да ће од ЕУ тражити да утиче на Хрватску да одустане од тог пројекта.

"Жао ми је што се нисмо прије састали, а знате да смо прије из РС имали допис о заједничкој сједници влада. Ми смо оперативни људи и морамо заједно да рјешавамо питања и зато смо упутили тај позив", рекао је Тегелтија.

Фадил Новалић, премијер ФБиХ, рекао је да и пандемија и украјинска криза имају сличан ефекат што се тиче цијена и поремећаја ланаца снабдијевања.

Новалић је рекао да су они такође за састанке, али у државним институцијама, као што је то сада случај.

Рекао је да је министра Кошарца и остале обавијестио о оном што ФБиХ има намјеру да ради, а да тренутно спроводе мјере које се тичу пандемије, односно ограничење маржи у сарадњи с РС, што је, како је истакао, дало резултат.
Све мјере из пандемије, како је истакао, остају и даље како би грађани били заштићени од енормних поскупљења.
Рекао је да су украјиска дешавања оставила негативне посљедице, али да нема мјеста за панику јер има довољно за снабдијевање становништва, што се тиче енергетике и прехране.

"Само ми сами себи можемо нашкодити јер имамо сигурну добаву уговорених количина. Ако нека породица купи тону брашна, а просјечна породица годишње троши 200 кг, онда може доћи до несташица", рекао је он и додао да апелује на грађане да не стварају велике залихе.
 
(Независне)