НОВА СТУДИЈА: КОВИД ПРОУЗРОКОВАО СМАЊЕЊЕ ВЕЛИЧИНЕ МОЗГА ЗА 0,2-2 ОДСТО :: Semberija INFO ::

 

НОВА СТУДИЈА: КОВИД ПРОУЗРОКОВАО СМАЊЕЊЕ ВЕЛИЧИНЕ МОЗГА ЗА 0,2-2 ОДСТО


Foto
Ковид 19 може проузроковати смањење мождане масе, утицати на смањење сиве масе у подручјима која контролишу емоције и памћење и оштетити подручје које контролише чуло мириса, показало је истраживање научника са Универзитета Оксфорд.

Да би се сазнало да ли споменуте посљедице могу бар дјелимично да се пониште или ће постати трајне неопходно је да се спроведу додатна истраживања.
 
 "Располажемо снажним доказима о настанку абнормалности на мозгу након пребољевања ковида 19", пишу британски научници у студији објављеној у понедељак у стручном часопису "Натуре".
 
Чак и у случају благих облика болести међу учесницима истраживања откривено је "погоршање извршних функција" мозга, одговорних за фокусирање, планирање, организовање, доношење одлука и ријешавање проблема, а у просеку се величина мозга испитаника смањила за 0,2-2 одсто.
 
Студија је истраживала промене на мозгу 785 пацијената старости од 51 до 81 године.
 
Скенирање њихових мозгова спроведено је два пута, а од укупног броја испитаника 400 њих се ковидом заразило између двају скенирања. Друго скенирање обављено је у просеку 141 дан након првог.
 
Студија је спроведена у вријеме кад је у Британији била доминантна алфа варијанта коронавируса и мало је вјероватно да је у њу био укључен иједан пацијент заражен делтом, кажу британски научници.
 
Истраживање је показало и да је део пацијената након прележаног ковида патио од 'мождане магле' или од смањене пажње и концентрације, као и од смањене брзине обраде информација и лошијег памћења.
 
Научници нису објавили да ли је вакцинација против ковида утицала на ово стање, али британска здравствена агенција прошлог мјесеца је саопштила да је након проучавања 15 раније спроведених студија установљена упола мања вјероватноћа да ће се код вакцинисаних развити симптоми дуготрајног ковида у поређењу са невакцинисанима.

(Глас Српске)