УКРАЈИНА СТВАРА НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ – АМЕРИКА ЋУТИ? :: Semberija INFO ::

 

УКРАЈИНА СТВАРА НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ – АМЕРИКА ЋУТИ?


Foto: Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti
Шеф руске обавештајне Сергеј Наришкин рекао је да је Русија имала сазнања да Украјина већ неко време ради на стварању нуклеарног оружја.

"Украјина је већ дуже време радила на стварању нуклеарног оружја, а Сједињене Државе су биле свесне тога, али нису представљале никакве сметње", рекао је шеф руске обавештајне службе СВР Сергеј Наришкин у саопштењу у четвртак.

"Према руском Министарству одбране, Украјина је задржала технолошки потенцијал за израду нуклеарног оружја. Њене могућности су далеко веће од иранских или севернокорејских. Штавише , према неким доказима које је СВР прибавила, Украјина је спровела одређене радове у том правцу", наводи се у саопштењу.

Наришкин је нагласио да за то знају и Русија и САД.

"Међутим , САД нису представљале никакве опструкције таквим плановима. Напротив , биле су спремне да пруже раме Украјини, очигледно надајући се да ће украјинске ракете наоружане нуклеарним бојевим главама бити усмерене на исток, а не на запад", нагласио је он.

Директор СВР је подсетио да је украјински председник Владимир Зеленски рекао на Минхенској безбедносној конференцији да би Украјина могла да преиспита свој ненуклеарни статус.

"Међутим , није уследила реакција лидера земаља ЕУ. Европљани , обично толико забринути због претњи по своју безбедност, овог пута су се оглушили о упозорење Зеленског. Очигледно су више волели да то не схватају довољно озбиљно. Погрешили су. Те претње нису биле само празна прича или спонтана грешка политичара помало занесеног илузијом некажњивости", рекао је он.

(Б92)