ВУЧИЋ: ГЛАСАЛИ СМО ЗА РЕЗОЛУЦИЈУ УН, АЛИ НЕ ЗА САНКЦИЈЕ ПУТИНУ И ЛАВРОВУ :: Semberija INFO ::

 

ВУЧИЋ: ГЛАСАЛИ СМО ЗА РЕЗОЛУЦИЈУ УН, АЛИ НЕ ЗА САНКЦИЈЕ ПУТИНУ И ЛАВРОВУ


FOTO: Nezavisne / Tanjug
Криза због рата у Украјини је нешто што на драматичан начин погађа Србију, истакао је вечерас предсједник Србије Александар Вучић који је пренио да је Србија суочена са огромним притиском у којем мало ко жели да чује аргументацију, мало кога интересује шта се догађало 1999.

Вучић је, на почетку обраћања грађанима, казао да му је било врло тешко да систематизује оно што је хтио грађанима да каже, додајући да му никада није било теже у посљедњих 10 година.
 
Рекао је да ће представити проблеме са којима се суочава земља, мјере које може да предузме као суверена земља у заштити привреде и потрошача. Указао је да није лако, на утицај политике на економију, притиске којима је изложена земља и свега што тек предстоји.
 
"Од петка када сам се последњи пут обратио догодиле су се бројне промене, цео свет је постао другачији за само три до пет дана. Буквално више ништа није исто. Све оно што смо живели до јуче, мислили да смо знали, ођедном више не личи на оно кроз шта пролазимо данас. Догодиле се тектонске промене на светској политичкој сцени", нагласио је Вучић.
 
Србија се, према његовим ријечима, налази у изузетно тешкој ситуацији.
 
"Данас мање него икада постоји разумевање за позицију Србије, и нашег народа било где у свету. Није питање наше принципијелности, исправности нашег става, већ готово невероватних околности које су нас довеле у веома тешку ситуацију ", казао је он.
 
Вучић је пренио да је у протеклих 48 сати разговарао лично са бројним представницима држава и институција.
 
"Не постоји представник ни једне важније државе да нисмо разговарали са њим. Лично сам разговарао са председницом Европске комисије, представницима ЕУ, САД, Немачке, Француске и других земаља. Размењивао сам поруке са свима око свих важнијих питања од нашег гласања за резолуцију у УН и санкцијама Русији", пренио је он грађанима.
 
Србија је изложена огромном притиску, истиче, у којем није питање, како каже, може ли појединац нешто да издржи или не, већ што се суочава са чињеницом да мало ко жели да чује нашу аргументацију, мало кога интересује шта се догађало 1999.
 
Захвалио се предсједници Европске комисије и предсједнику Европског савјета, али и представницима САД што су желели да га саслушају јер, каже, види и зна, да њихова јавна мњења немају стрпљења ни трпељивости да чују било какав уравнотеженији став од најтврђе могућег против Русије.
 
Указао је да се Србија данас на сједници Генералне скупштине УН придружила осуди напада на Украјину, али је истакла да није ово први рат и сукоб, односно напад на суверену земљу.
 
“Нисмо могли и смели то да прећутимо”, казао је он додајући да се у тексту резолуције не помињу било какве санкције Русији.
 
"Србија је у претходним данима чувала своју позицију, и од укупно 13 аката гласали смо за 4 акта, за 9 нисмо могли да гласамо, пошто су у питању декларације о увођењу санкција руском банкарском сектору. Или увођењу санкција Путину и Лаврову. Придруживали смо се у сваком тренутку када је било питање осуде рушења територијалног интегритета", додао је Вучић.
 
"С наше стране је важно да осудимо урушавање територијалног интегритета било које чланице УН", поручио је Вучић.

(Независне)