ГОРИВО ОПЕТ ПОСКУПЈЕЛО У СРПСКОЈ, ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ СКУПЉЕ ЗА 30 ФЕНИНГА :: Semberija INFO ::

 

ГОРИВО ОПЕТ ПОСКУПЈЕЛО У СРПСКОЈ, ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ СКУПЉЕ ЗА 30 ФЕНИНГА


– Гориво у Републици Српској је поново поскупјело и то за десет фенинга.

На бањалучким пумпама, литар бензина и дизела тренутно кошта од 2,57 КМ до 2,69 КМ. Како су казали са на једној од пумпи, нови скок цијена се десио јутрос.

Гориво је већ неколико пута поскупјело у овој години, а један од разлога новог поскупљења је и тренутна ситуација у Украјини.

И прошле седмице горуво је поскупило и тада су економисти рекли да је највећи разлог скока цијене нафтних деривата криза између Украјине и Русије.

Подсјећамо, да је цијена горива на почетку ове године била у просјеку 2,30 марака што значи да је у овој години гориво скупље за 30 фенинга.

Нафта прекорчила праг од 110 долара за барел

Снажан раст цијена нафте настављен је ноћас јер је руско украјински војни сукоб унио панику на тржиште и страх од могуће несташице.

Америчка нафта WТИ скочила је на највиши ниво од 2013. током ноћашњег трговања, док је глобално референтни бренд, европска нафта Брент, премашила 110 долара по барелу усљед усијане потражње.

Цијена сирове америчке нафте WТИ порасла је за више од 5,0 одсто на 109,23 долара по барелу, на највиши ниво од септембра 2013, а цијена Брента је ојачала са за 5,6 процената на 110,84 долара за барел, што је ниво који није виђен још од јула 2014, преноси ЦНБЦ.

До великог поскупљења "црног злата" долази у тренутку када се Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници, међу којима је и Русија, спремају да одрже састанак у сриједу на којем ће разговарали о плану производње за април.

Оба типа нафте, WТИ и Брент, премашила су прошлог четвртка ниво од 100 долара, први пут од 2014, након што је Русија напала Украјину, што је изазвало страх од поремећаја у снабдијевању тржишта, које ионако већ пати од недовољне понуде.

(Независне)