ТУРСКА НЕЋЕ УВЕСТИ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ, ПОТВРДИО И ЧАВУШОГЛУ :: Semberija INFO ::

 

ТУРСКА НЕЋЕ УВЕСТИ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ, ПОТВРДИО И ЧАВУШОГЛУ


Турска нема намјеру да се придружи међународним санкцијама против Русије због њеног рата са Украјином, рекао је турски министар вањских послова Мевлут Чавушоглу у уторак.

"У принципу, нисмо учествовали у таквим санкцијама у општем смислу. Ми немамо намјеру да се придружимо тим санкцијама", рекао је Чавушоглу за турски ТВ канал "Хабертурк".

Рат који је Русија покренула прошлог четвртка против Украјине наишао је на оштар бијес међународне заједнице, а Европска унија, Велика Британија и Сједињене Америчке Државе увеле су низ економских санкција Москви.

Коментаришући Конвенцију из Монтроа, споразум из 1936. године о управљању турским мореузима, Чавушоглу је рекао да је Анкара послала званична обавјештења о свом ставу по том питању земљама укљученим у рат.

Додао је да је Русија прихватила када је Турска затражила од Москве да повуче свој захтјев да ратни бродови који нису регистровани у њеној црноморској флоти прођу кроз мореуз.

Према Конвенцији из Монтроа, Турска може спријечити иностране ратне бродове да прођу кроз турски мореуз за вријеме рата.

Руска војна операција у Украјини у уторак је ушла у шести дан, а цивили сносе највећи терет оружаних сукоба. Најновији извјештаји говоре да се руске снаге крећу према главном граду Кијеву, док су у осталим градовима попут Харкова јутрос настављена ракетирања.

Западне државе одговориле су санкцијама према Русији, а та земља је додатно изолована након што је авионима њених компанија забрањено летење у европском и канадском зрачном простору, док је одређен број руских банака избачен из међународног банкарског система СWИФТ.