ЈАГМА ЗА НАФТОМ ЗБОГ СУКОБА У УКРАЈИНИ :: Semberija INFO ::

 

ЈАГМА ЗА НАФТОМ ЗБОГ СУКОБА У УКРАЈИНИ


Foto
ЛОНДОН– Цијене нафте су снажно порасле данас, подстакнуте страхом од поремећаја у снабдијевању због украјинске кризе и западних санкција према Русији, при чему ни разговори о координисаном стављању у промет сирове нафте из глобалних резерви нису успели да ублаже бојазан од потенцијалних несташица.

Цијена европске нафте Брент за испоруку у мају (фјучерс уговори) скочила је за 7,42 долара или за 7,57 процената, на 105,39 долара по барелу, према тренутним подацима са портала оилприце.цом, који у реалном времену прати промене цена.

Током поподневног трговања Брент, којии важи за глобални стандард на нафтном тржишту, премашио је у једном моменту ниво од 106 долара, након чега је цена кренула у рикверц. Прошле недеље, након почетка руског напада на Украјину, сецерноморска нафта је достигла седмогодишњи максимум од 105,79 долара по барелу.

Америчка сирова нафта WТИ за испоруку у априлу узлетела је данас за 7,94 долара, односно за 8,30 посто на 103,66 долара за барел. Претходне недеље је забиљежила највиши ниво од јула 2014. године од 102,19 долара.

Чланови Међународне агенције за енергију (ИЕА) разговарали су данас о пласирању 60 милиона барела нафте из резерви како би се цене "црног злата" спустиле, известио је Ројтерс.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и други произвођачи, укључујући Русију, требало би да се састану у сриједу, додаје британска агенција.

(Танјуг)