ПОРЕД УКРАЈИНЕ, СТАТУС КАНДИДАТА ЗА ЕУ ДАТИ И БИХ :: Semberija INFO ::

 

ПОРЕД УКРАЈИНЕ, СТАТУС КАНДИДАТА ЗА ЕУ ДАТИ И БИХ


Foto
ЗАГРЕБ - Предсједник Републике Хрватске Зоран Милановић сматра да Украјини треба дати статус кандидата за чланство у Европској унији што је прије могуће, али и БиХ и самопроглашеном Косову.

"Украјина је изложена агресији Руске Федерације и сви ми јој морамо пружити сву потребну помоћ као што бисмо очекивали и да се нама помогне да смо у истој ситуацији. Хрватска не заборавља да је Украјина била прва међународно призната држава која нас је признала, као и да нам је међу првима притекла у помоћ. Рат се догађа у Европи и морамо направити све да се он заустави те да се избјегне његово ширење. Убрзани пут Украјине у ЕУ један је од начина и то подржавамо", саопштено је из канцеларије предсједника Хрватске.
 
Међутим, Милановић је изнио и свој став да се мора направити све у циљу спречавања ширења кризе на Западни Балкан и да се избјегне свако угрожавање њеног сусједства.
 
"Хрватски је стратешки и национални интерес да и земље југоисточне Европе, које су декларирале и доказале своју намјеру и спремност уласка у ЕУ, што прије постану чланице Европске уније", наводи се у саопштењу.
 
Из тог разлога Милановић је предложио да се затражи статус кандидата за чланство у ЕУ и за БиХ и самопроглашено Косово те да ЕУ, након вишекратних обећања, одмах започне преговоре о чланству с Сјеверном Македонијом и Албанијом, које већ имају статус кандидата.
 
Такођер, како истиче Милановић, потребно је убрзати преговоре с Црном Гором.
"Што се тиче Србије, у овом, за еуропски мир, важном тренутку, та се држава мора одлучити жели ли стварно чланство у ЕУ или не и према томе водити своју политику. ЕУ јој мора дати до знања да је ово тренутак одлуке", навео је Милановић. 

(Независне)