ТРИДЕСЕТ ГОДИНА ОД УБИСТВА СРПСКОГ СВАТА НА БАШЧАРШИЈИ :: Semberija INFO ::

 

ТРИДЕСЕТ ГОДИНА ОД УБИСТВА СРПСКОГ СВАТА НА БАШЧАРШИЈИ


На данашњи дан, првог марта, прије 30 година, на Башчаршији, када је пуцано је на српске сватове и када је убијен Никола Гардовић, младожењин отац. Том приликом рањен је и православни свештеник Раденко Мировић и спаљена српска застава.

Свједоци тог немилог догађаја, међу нападачима препознали су Рамиза Делалића Ћелу, који је и признао да је убио Николу Гардовића.

Ацо Јованчић, један од учесника у српским сватовима, рекао је да су се српски сватови 1. марта 1992. године окупљали у Алипашином пољу, а домаћини Гардовићи су у складу са традиционалним српским обичајима истакли српску тробојку, коју би бројне комшије радо скинуле.

Према свједочењу учесника свадбе, након вјенчања аутомобилска колона сватова је кренула у Дом Свете великомученице Текле. С обзиром да испред Старе цркве нема паркинга, колона је стала код Вијећнице, гдје су остављени аутомобили, а сватови су пошли пјешке према Дому.

Према свједочењима, како сватова, тако и судионика на Башчаршији, до сватова је дошао бијели „голф“ у којем су била четворица сарајевских криминалаца, а међу њима и Рамиз Делалић Ћело. Изашли су из аутомобила и покушали да одузму српске заставе. Потом је дошло до комешања, па и пуцања на српске сватове, када су рањени сватови Мировић и Гардовић. Нажалост, неколико минута касније у колима Хитне помоћи Гардовић је преминуо, а његова породица је морала да се исели из Сарајева.

Кантонално тужилаштво у Сарајеву је против Рамиза Делалића тек почетком 2006. године покренуло судски процес, који није окончан, јер је Ћело убијен 2008. године у Сарајеву.

Наглашавамо, истог дана када је убијен Никола Гардовић и спаљена српска застава - 1. марта 1992. године одржан је и референдум о независности БиХ.