РАСТ ЦИЈЕНА ГОРИВА НЕИЗДРЖИВ, ДРЖАВА МОРА РЕАГОВАТИ :: Semberija INFO ::

 

РАСТ ЦИЈЕНА ГОРИВА НЕИЗДРЖИВ, ДРЖАВА МОРА РЕАГОВАТИ


Foto
Када је ријеч о цијени горива, али и о цијенама свих других роба и услуга у Босни и Херцеговини, оне из дана у дан расту и питање је да ли су досегле максималне износе или ће и даље наставити расти, рекао је Селведин Шаторовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ.

Према његовим ријечима, већ годинама указују на проблем неједнаког праћења цијена горива у смислу да цијене код нас расту када расту и на свјетском тржишту, али да много спорије прате цијене на свјетском тржишту када се цијена нафте смањује. 
 
"То аутоматски утиче и на раст цијена свих других роба и услуга. Држава мора реаговати и заштитити грађане и привреду од даљњег раста цијена", нагласио је Шаторовић.
 
Он додаје да су и у Федерацији БиХ и у Републици Српској на снази уредбе о ограничењу маржи на нафту и нафтне деривате, али се показало да оне имају мало ефекта. 

"Треба под хитно смањити акцизе на гориво како би се стабилизовао инфлаторни притисак и спријечило стање свакодневног раста цијена које постаје неиздрживо за већину грађана", истакао је Шаторовић.
 
Према његовим ријечима, дугорочно, држава треба изградити или обновити нафтне терминале, појефтинити трошкове транспорта тако што ће се за транспорт користити жељезнице, а што се већ годинама најављује. 
 
"Такође, треба размислити и о томе да ли држава треба имати своју нафтну компанију која ће постављати параметре по питању цијене, бити конкурентнија и тиме спречавати друге нафтне компаније да неконтролисано повећавају цијене и онда их одржавају високим иако се свугдје друго нпр. цијене снижавају", нагласио је Шаторовић.

(Инфо Бијељина)