РАСТУ ПОДСТИЦАЈИ ЗА ПЧЕЛАРСТВО У СРПСКОЈ :: Semberija INFO ::

 

РАСТУ ПОДСТИЦАЈИ ЗА ПЧЕЛАРСТВО У СРПСКОЈ


Foto: Ilustracija
Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да ће Влада Српске и ресорно министарство новим мјерама унаприједити пчеларство у Српској и нагласио да ће и у наредном периоду радити на повећању подстицаја у овој области.

-Српска је 2010. године усвојили Закон о пчеларству. Данас имамо 4.500 регистрованих пчелара и 210.000 регистрованих кошница и драго нам је да посљедњих година расте број регистрованих пчелара - рекао је Пашалић новинарима у Бањалуци гдје се одржава регионална конференција о пчеларству.
 
Према његовим ријечима, расту и подстицаји за пчеларство и у посљедње три године и они су удвостручени, па су тако у 2018. години износили око 500.000 КМ, а данас 1.100.000 КМ годишње.
 
-То, наравно, није довољно, али је добро да расту, да су знатно увећани у кратком времену и трудићемо се да та средства у наредном периоду буду значајнија - навео је Пашалић.
 
Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је истакао и да су усвојене нове мјере за пчеларе у Републици Српској.
 
-Обезбијеђене су инвестиције пчеларима за набавку опреме гдје враћамо одређени проценат, док је са Министарством унутрашњих послова договорено да се камиони за превоз пчела региструју само једном, а не сваке године - навео је Пашалић.
 
Он је рекао да је разговарао са представницима сектора шумарства и Шумарског факултета и затражио да се приликом пошумљавања увијек планира један проценат медоносног биља и то ће бити озваничено крајем марта.
 
-Велику подршку овој манифестацији пружио је програм ИФАД, а ове године су реализовани „стартап пакети“ за младе пчеларе за које је одвојено близу 250.000 КМ додатних средстава из ИФАД програма јер је циљ да се пчеларством баве млади - рекао је Пашалић.
 
Амбасадор Словеније у БиХ Дамијан Седар нагласио је да је веома значајно да се разговара о утицају климатских промјена на пчеле.
 
Он је додао да Словенија има дугу традицију пчеларства и знање из те области жели да подијели у региону, поготово зато што његова земља подржава европски пут земаља Западног Балкана.
 
Седар је рекао да је порука пчелара мир и стабилност и то је оно што је потребно и данас.
 
Предсједник Савеза пчелара Словеније Боштјан Ноч истакао је да је неопходно донијети рјешење када је ријеч о утицају климатских промјена како би „пчелама било лакше“.
 
-Данас пчела без пчелара не може преживјети и то је веома забрињавајуће -, навео је Ноч и додао да је на рјешавању проблема неопходна да заједно раде пчелари, научници и власти у свим земљама региона.
 
Предсједник Савеза удружења пчелара Републике Српске Дамир Барашин рекао је да ће предстаници свих пчеларских савеза из региона потписати споразум којим ће се обавезати да сваке године организују стручне конференције како би унаприједили пчеларство у региону.
 
Предсједник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић рекао је да су климатске промјене један од најтежих и најопаснијих проблема за пчеларе.
 
Он је додао да је ова конференција због тога веома значајна и треба да понуди рјешења за ове проблеме.
 
Организатор регионалне конференције „Утицај климатских промјена на сектор пчеларства у регији и могући одговори“ је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у сарадњи са Амбасадом Словеније у БиХ.

(Глас Српске)