АГЕНЦИЈА ЗА БАНКАРСТВО РС ПРЕУЗЕЛА УПРАВЉАЊЕ СБЕРБАНКОМ БАЊАЛУКА :: Semberija INFO ::

 

АГЕНЦИЈА ЗА БАНКАРСТВО РС ПРЕУЗЕЛА УПРАВЉАЊЕ СБЕРБАНКОМ БАЊАЛУКА


Foto
Агенција за банкарство Републике Српске преузела је управљање Сбербанком Бањалука, у договору са Министарством финансија Републике Српске и у складу са законом, рекао је вршилац дужности замјеника директора Агенције Срђан Шупут.

Нешто раније и Агенција за банкарство Федерације БиХ саопштила је да је преузела управљање над Сбербанком БиХ и да су депозити сигурни.
 
"Агенција је преузела управљање Сбербанком Бањалука, односно гласачким правима акционара Сбербанк Аустрије који су се нашли на листи санкција ЕУ због ситуације у Украјини", објаснио је Шупут.
 
Он је за РТРС навео да Закон даје могућност да се у оваквим ситуацијама одузму гласачка права и пребаци управљање банком на Агенцију за банкарство Републике Српске.
 
Шупут је истакао да депоненти и клијенти Сбербанке Бањалука не треба да страхују, јер је сада ова банка у рукама Републике Српске. "Банка ће несметано радити и зато нема потребе за било каквом паником", рекао је Шупут.
 
Додао је да Агенција и Влада Републике Српске тим поручују да стоје иза ове банке, иза депонената и клијената, те да ће на прави начин управљати тренутном ситуацијом како би сачували финансијски сектор Републике Српске.

 (РТРС)