НА СНАГУ СТУПИО НОВИ ЗАКОН О СПОРТУ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ :: Semberija INFO ::

 

НА СНАГУ СТУПИО НОВИ ЗАКОН О СПОРТУ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ


Foto
На 11. редовној сједници Народне скупштине Републике Српске која је одржана 22. јула 2020. године донијет је нови закон о спорту. Одлучено је да ће донесени закон ступити на снагу првог јануара 2022. године и тиме замијенити стари закон о спорту, донијет 2002. године. Овај период, од усвајања до ступања на снагу остављен је како би спортски колективи имали времена да своја правна акта (Статут, правилнике, итд.) ускладе са одредбама новог закона. Међутим, уз часне и одговорне изузетке, велики број клубова у Бијељини још није испунио ову законску обавезу.

Током претходне двије деценије дошло је до развоја спорта у Републици Српској, тако да су стара законска рјешења у бројним ситуацијама постала ограничавајућа по даљи напредак спорта. Нови закон о спорту је корак напријед у процесу афирмисања спорта у Републици и као такав, донио је бројне новине. Због уочених пропуста у сфери правног саобраћаја клубова, а како би се увело више дисциплине у овој области, закон је предвидио да сваки клуб, у току четири године, мора имати двије скупштине, једну извјештајну и једну изборну те је прописао обавезу пријављивања свих насталих промјена и њиховог евидентирања у судском регистру.
 
-На подручју града Бијељина регистровано је више од 150 спортских колектива. Од тог броја око 65 је фудбалских клубова који се такмиче на свим нивоима, од најнижих лига до Премијер лиге БиХ. Многи од њих немају активне управе, не одржавају скупштине, не ажурирају податке у судском регистру, Пореској управи и другим институцијама, тако да изазивају проблеме у односима са њима. Ове одредбе имају за циљ да спријече настанак оваквих ситуација и да се у управе спортских клубова укључују они људи који ће активно доприносити развоју клубова“, рекли су за „Семберија инфо“ у Одјељењу за друштвене дјелатности Градске управе Града Бијељина.
 
У одредбама закона о спорту направљена је разлика између професионалних спортиста и спортиста аматера. Једна од најзначајнијих новина односи се на право  спортских колектива да закључују уговор о стипендирању са спортистима који имају до 24 године. Овим уговором клубови се ослобађају плаћања пореза и доприноса на примања спортисте-стипендисте у износу 75% просјечне плате у Републици Српској. Законодавац је тиме желио потакнути клубове на већи ангажман младих спортиста, али и олакшати терет финансијских обавеза клубова. 
Већина клубова у Републици Српској је регистрована у складу са законом о удружењима и фондацијама.

Законом о спорту предвиђена је могућност да се клубови, у циљу поправљања властите финансијске структуре могу трансформисати у привредна друштва. Да би то учинили, поред одлуке скупштине клуба, мора постојати и сагласност локалне заједнице, с обзиром да велика већина клубова нема властиту, него користи градску спортску инфраструктуру. Истина, законом о спорту нису прецизирани сви детаљи процеса реорганизације клубова ка привредним друштвима која би пословала на тржишним основама, па се очекује доношење других правних аката који ће потпуније регулисатиову област.

Још једна новина у закону тиче се права да спортисти изаберу репрезентацију за коју ће наступати. Тако да држављани Републике Српске могу, на основу слободно изражене воље, изабрати репрезентативне селекције БиХ или Србије, а све у складу са Законом о ратификацији Споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије.
 
Закон о спорту је обавезао све спортске клубове да воде пословне књиге и састављају финансијске извјештаје у складу са прописима којима се уређује област рачуноводства и ревизије. Поред тога, закон је још више нагласио обавезу здравствене заштите спортиста, као и контролу употребе недозвољених стимулативних средстава.

Регулисано је да функције овлашћеног лица или члана органа управљања спортског удружењане не могу вршити лица која су правоснажно осуђена за кривична дјела против привреде, имовине и службене дужности, као и лица правоснажно осуђена за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искоришћавања дјетета и радње насиља у породици, или прекршаје у вези са спортом.    

(Семберија инфо)