ЗА ВИКЕНД СЊЕЖНЕ ПАДАВИНЕ, ЈАК И ОЛУЈНИ ВЈЕТАР :: Semberija INFO ::

 

ЗА ВИКЕНД СЊЕЖНЕ ПАДАВИНЕ, ЈАК И ОЛУЈНИ ВЈЕТАР


Foto: Ilustracija
Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење за период од 25. до 27. фебруара због најављеног захлађења, сњежних падавина и јаког до олујног вјетра.

Како је наведено у допунском метеоролошком билтену, у петак 25. фебруара увече на сјеверу и западу ће почети киша, а уз захлађење увече и током ноћи киша ће у вишим предјелима на западу прећи у снијег уз фомирање мањег сњежног покривача. Биће и вјетровито, а очекује се умјерен до јак сјеверни ветар, док се у вишим предјелима на западу и југозападу очекују удари ветра брзине 40-50 километара на час.
 
"У суботу 26.02. хладније, вјетровито и облачно уз повремене падавине. У вишим предјелима и на истоку ће падати снијег уз формирање мањег сњежног покривача. У вишим предјелима се очекује од 15 до 20 центиметара сњежног покривача, у нижим предјелима до 5 центиметара. На југу ће падати киша.

На крајњем сјеверу (Семберија и Посавина) претежно суво. Због јаког и олуног вјетра у вишим предјелима, на планинама и превојима очекује се појава вијавица, сметова и сњежних наноса. На сјевероистоку и истоку умјерен вјетар, а у осталим предјелима јак до олујни уз ударе од 50 до 70 километара на час, на планинама у Херцеговини и преко 80 километара на час", наведено је у билтену.
 
Из Републичког хидрометеоролошког завода наводе да се у недјељу 27. фебруара очекује даље захлађење уз јак и олујни вјетар и сњежне падавине.
 
"У вишим предјелима и на планинама централних и источних предјела пораст сњежног покривача, очекује се од 10 до 20 центиметара новог снијега. На крајњем сјеверу, падаће киша, сусњежица и снијег само повремено. Дуваће јак до олујни ветар уз ударе од 50 до 70 километара на час, на планинама у Херцеговини и до 90 километара на час.

Због јаког и олујног вјетра у вишим предјелима, на планинама и превојима очекује се појава вијавица, сметова и сњежних наноса", наводи се у билтену Републичког хидрометеоролошког завода.
 
Из Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице позивају становништво, правна и физичка лица, да благовремено предузму све мјере и радње на заштити људи и материјалних добара, те да своје активности на отвореном простору прилагоде најавама метеоролога.
 
Поводом најављених сњежних падавина, надлежне службе су у приправности и спремне су да дјелују по потреби.

(Независне)