СРЕМСКА РАЧА: СПРИЈЕЧЕНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ДИЈЕЛОВА ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ВЕРЗИЈУ “ПОРШЕА” :: Semberija INFO ::

 

СРЕМСКА РАЧА: СПРИЈЕЧЕНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ДИЈЕЛОВА ЗА СПЕЦИЈАЛНУ ВЕРЗИЈУ “ПОРШЕА”


Foto: Ilustracija
Carinici su na prelazu Sremska Rača spriječili pokušaj krijumčarenja 40 dijelova karoserije za specijalnu verziju “poršea panamera 971” proizvođača “'Mansori”, skrivenih u tovaru prijavljene robe.

Случај је откривен 24. фебруара када је на излазну страну прелаза пристигао камион којим је управљао 21-годишњи држављанин БиХ.
 
Млади возач, коме је ово била прва вожња за превозничку фирму из БиХ, предао је документацију за товар и на питање цариника рекао да превози пошиљку коју је преузео у Београду и Сремској Митровици, наводи се у саопштењу Управе царина.
 
Прегледом документације видјело се да камион превози више врста регуларно пријављене робе (кожне ђонове, компоненте за пекарску индустрију, машину за обраду података…), али су приликом прегледа товарног простора примјећене и нове аутомобилске гуме са фелнама познатих обиљежја којих није било у документацији.
 
Због тога је, додаје се, камион спроведен до царинске испоставе Сремска Митровица ради детаљне контроле гдје је потврђено да се у картонским и дрвеним кутијама у товару налази мноштво непријављене робе за коју није постајала никаква пратећа документација.


Како се наводи, утврђено је да се у товару налази цијели комплет нових гума и фелни за “мерцедес” Г класе. Ријеч је о гумама марке “Континентал”, али и фелнама марке “Брабус” чија цијена по комаду, уколико је ријеч о оригиналу, достиже износ од 12.000 евра, док се цијена копија креће око 5.000 евра по сету.
 
У товару се нашло и чак 40 дијелова каросерије за специјалну верзију “поршеа панамера 971”, и то браници, крила, хауба, спојлери, дифузори и бројни други дијелови.
 
Дијелове о којима је ријеч израђује позната кућа “Мансори” која за Порше ради на побољшању перформанси возила, па су модели са таквим дијеловима знатно скупљи од стандардних, наводи се и додаје да уградња таквих дијелова може вишеструко да повећа вриједност аутомобила због чега се претпоставља да је то био мотив за кријумчарење.
 
У товару је откривена и предња маска за “мерцедес ГЛЕ”, као и неколико ксенонских фарова, сијалица и баласта за ксенонске сијалице за “голф 7 плус”.

У саопштењу се додаје да је, пошто је ријеч о страном држављанину, прекршајни поступак спроведен по хитној процедури. Правоснажном пресудом Прекршајног суда у Сремској Митровици наложено је да прекршилац плати новчану казну, а прописана је и заштитна мјера трајног одузимања кријумчарене робе.

(Српска Инфо)