АКО ПАНДЕМИЈА БУДЕ НАСТАВИЛА ДА СЛАБИ У МАРТУ ФБИХ БИ СЕ МОГЛА ВРАТИТИ НА "НОРМАЛНО" СТАЊЕ :: Semberija INFO ::

 

АКО ПАНДЕМИЈА БУДЕ НАСТАВИЛА ДА СЛАБИ У МАРТУ ФБИХ БИ СЕ МОГЛА ВРАТИТИ НА "НОРМАЛНО" СТАЊЕ


Foto
Кризни штаб Министарства здравства Федерације БиХ данас је предложио федералној Влади ублажавање постојећих епидемиолошких мјера, а уколико се настави слабљење епидемије изазване вирусом корона, Федерација би се у марту могла вратити у претпандемијско вријеме, изјавио је члан Кризног штаба Горан Черкез.

Према новим препорукама, како је навео, маске би биле обавезне само у јавном градском превозу, здравственим и социјалним установама, те казнено-поправним домовима, преноси Српскаинфо.
 
– У свим осталим установама и на отвореном простору ношење маски препоручује се уколико дистанца није већа од два метра – објаснио је Черкез, прецизирајући да је ово на нивоу препоруке, а не наредбе.
 
Черкез је апеловао на грађане, посебно на старије, да се придржавају мјере ношења маске јер спадају у рањиву категорију, а посебно они који нису вакцинисани.
 
Према новим смерницама, број окупљања повећан је на 300 људи, а више присутних биће могуће уз испуњено правило вакцинисан, преболио, тестиран (ВПТ).
 
За угоститељске објекте укидају се бројчана ограничења, али уз поштовање правила од два метра између столова, док посетиоци диско и ноћних клубова морају, поред поштивања размака, испуњавати и ВПТ правило.
 
Позоришта и биоскопи радили би са 50 одсто капацитета, док на спортским такмичењима вреди исто правило, осим у затвореним просторима где важи ВПТ правило.
 
– Стање се стабилизује иако је још висок степен оболелих јер пандемија је и даље ту. Пратићемо стање на терену и уколико у наредном периоду не буде погоршања, ми ћемо и даље ићи са ублажавањем мера. Очекујемо да бисмо се у марту могли вратити у претпандемијско вријеме – рекао је Черкез.

(Блиц)