ДИО ТУЗЛАНСКОГ КАНТОНА ЛЕЖИ НА МИНАМА :: Semberija INFO ::

 

ДИО ТУЗЛАНСКОГ КАНТОНА ЛЕЖИ НА МИНАМА


Foto
ТУЗЛА - У Тузланском кантону (ТК) је још три посто површине под минама, а донаторских средстава све је мање за процес деминирања. Стога, неки дијелови вјероватно неће бити ни очишћени.

 Босна и Херцеговина има око осам посто површине под минама. Тачније, 950 милиона метара квадратних површине је под неексплодираним убојитим средствима, односно у ФБиХ је то 750 милиона, те око 200 милиона квадратних метара у Републици Српској.

Када је у питању подручје ФБиХ, минама најзагађеније површине имају Херцеговачко-неретвански кантон, Зеничко-добојски, Средњебосански, Унско-сански кантон те ТК, који има три посто површине под минама, а најзагађенији су Челић, Калесија, Сапна и Теочак. Према заједничким подацима Кантоналне управе цивилне заштите, Општинске и Градске службе цивилне заштите и Регионалног уреда БХМАЦ-а, од 1997. године до данас је у ТК деминирано више од 32 милиона метара квадратних терена. Током прошле године је у овом кантону деминирано скоро три милиона метара квадратних површине те завршено 11 пројеката деминирања, а један пројекат је и даље конзервиран и бит ће настављен током ове године.

"Тај посао су највише одрадили деминерски тимови Оружаних снага БиХ, затим деминерски тимови чији су радови финансирани донаторским средствима, као и деминерски тим Федералне управе цивилне заштите", рекао је Драган Пелемиш, помоћник директора Кантоналне управе цивилне заштите Тузла.

У протеклој години постављено је нових 1.500 ознака које упозоравају на мине, а које уништавају временски услови, али и неодговорни појединци. Како кажу надлежни, становници у минска поља улазе намјерно, због сјече шуме, лова или радозналости. Када је ријеч о уништавању неексплодираних убојитих средстава, тим А ФЦУЗ-а у ТК, Посавском и Зеничко-добојском кантону, који су у зони њихове одговорности, одрадио је 156 задатака те прикупио око 5.000 различитих експлозивних материја и исто толико пиротехничких средстава. Овај тим је уништио и 2,4 кг експлозива.

"Најважније је да у протеклој години нико није страдао. Ми ћемо још дуго живјети с овим проблемом и треба водити рачуна да се не улази у минска поља која су обиљежена и да се не дирају минско-експлозивна средства.

Уколико их примијете, треба обавијестити најближу полицијску станицу или цивилну заштиту", каже Пелемиш. Он је подсјетио да је до сада забиљежено више од 200 несрећа у којима су погинуле 122 особе, а на нивоу БиХ је погинуло око 600 особа.

(Независне)