GRLIĆ RADMAN: JUGOSLAVIJU DOKRAJČIO KONCEPT GRAĐANSKE DRŽAVE KAKAV SE ZAGOVARA ZA BIH :: Semberija INFO ::

 

GRLIĆ RADMAN: JUGOSLAVIJU DOKRAJČIO KONCEPT GRAĐANSKE DRŽAVE KAKAV SE ZAGOVARA ZA BIH


 - Југославија се распала управо због концепта грађанске државе какав се заговара за БиХ, рекао је данас шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман.

Хрватски министар, који борави у Минхену на безбједносној конференцији, коментарисао је на тај начин недавну иницијативу три бивша члана посљедњег сазива Предсједништва СФРЈ - Стјепана Месића, Богића Богићевића и Васила Тупурковског, који за БиХ предлажу напуштање Дејтонског споразума и етнонационалног концепта власти.

-Они комотно дају препоруке, али заправо су једни од највећих криваца за овакво стање - рекао је хрватски министар, преноси Хина.

Грлић Радман тврди да је управо такав грађански концепт, који је, како наводи, стизао из Београда и коштао бившу државу, „а посљедица је била великосрпска агресија“.

-Слободан Милошевић хтео је да створи једну унитаристичку, централизовану државу којом би се управљало из Београда. Бивша држава распала се управо због таквог наратива, који заговарају Месић, Богићевић и Тупурковски, а који би имао „ужасне посљедице“ по БиХ - сматра хрватски званичник.

Грлић Радман оцијенио је да су досадашње хрватске владе заказале у активној политици која би увјеравала међународну заједницу о ситуацији у БиХ, што се, како наводи, промијенило с доласком садашње власти.

-Управо због свих оних пропуштених политика бивших влада, ми сад имамо ситуацију коју имамо - казао је хрватски министар и додао да је службени Загреб ипак „међународним партнерима успео да предочи да перспектива БиХ зависи од духа и слова Дејтонског споразума“.

Грлић Радман је на минхенском скупу данас учествовао с естонском премијерком Кајом Каллас и румунским министром спољних послова Богданом Аурескуом на расправи ГЛОБСЕЦ форума, на којој се расправљало о ситуацији на истоку Европе, западном Балкану и Иницијативи трију мора.
 
(Тањуг)