ПОТВРЂЕНО ДА СЕ НЕЋЕ ГАСИТИ ФЕЈСБУК И ИНСТАГРАМ У ЕВРОПИ :: Semberija INFO ::

 

ПОТВРЂЕНО ДА СЕ НЕЋЕ ГАСИТИ ФЕЈСБУК И ИНСТАГРАМ У ЕВРОПИ


Foto
Недавно су се по друштвеним мрежама прошириле информације да су из Мете запријетили да ће, због проблема са европским прописима око трансфера личних података између ЕУ и Сједињених Америчких Држава, можда угасити Фејсбук и Инстаграм на подручју ЕУ.

Собзиром на то колико грађана ЕУ користи ове сервисе, али и колико Мета зарађује од својих европских корисника, тај сценарио је дјеловао прилично невјероватно, јер с њим нико не би профитирао, пишу страни медији.
 
За оне који су се ипак уплашили да би Марк Закерберг могао да дигне сидро из Европе, из Мете стиже умирујућа вест да не намјеравају да угасе своје сервисе у Европи, преноси Цапитал.
 
У саопштењу наводе да су информације о њиховој наводној пријетњи напуштањем Европе неистините:
 
– Немамо никакву жељу да се повучемо из Европе.
 
Разлози коју су довели до ширења ових информација налазе се у њиховим пословним извештајима које су, као компанија чијим се деоницама јавно тргује на берзи, обавезни да објаве.
 
Такође су дужни јавност да упозоре на потенцијалне ризике у пословању, а као један од ризика набројали су и проблеме око механизма трансфера података између ЕУ и САД-а које су представили као пријетњу њиховом пружању услуга европским корисницима и целокупном пословању у Европи.
 
Тренутно се чини да међународни трансфер података није њихова највећа брига. Вриједност компаније пала је у једном дану за готово 240 милиона долара, регистровали су драстичан пад броја корисника, а ТикТок им опасно пријети.
 
Француски и њемачки политичари раније су коментарисали могућност повлачења ових друштвених мрежа из Европе, наводећи да би им било добро и без њих.
 
– Након што сам био хакован, четири године сам живио без Фаејсбук и Твитер и живот је био фантастичан”, рекао је раније њемачки министар економије Роберт Хабек новинарима.

(Српска Инфо)