БЕЗ ВАУЧЕРА ТЕШКО НА ОДМОР И У СРПСКОЈ :: Semberija INFO ::

 

БЕЗ ВАУЧЕРА ТЕШКО НА ОДМОР И У СРПСКОЈ


- Повратак туристичких ваучера с велики нестрпљењем чекају грађани, запослени у агенцијама и хотелијери, јер талас поскупљења никога не заобилази па су одмори и путовања неизвјесни, с обзиром на то да их је криза гурнула на дно листе приоритета.

Саговорници “Гласа Српске” сматрају да је тај пројекат у вријеме пандемије вируса корона спасио домаћи туризам од потпуног слома те очекују да ће овај пројекат ускоро поново заживјети.

Потпредсједник Скупштине Удружења туризма и угоститељства при Привредној комори РС Зоран Прерадовић рекао је да су туристички ваучери били најбољи потез надлежних у јеку пандемије.

- Добро би било да поново буду уведени, не само за ову годину, него да то буде стална пракса, јер у том случају корист имају и хотелијери, туристичке агенције и грађани. Ваучери би буквално запослили комплетну туристичку индустрију - рекао је Прерадовић, који је и директор бањалучке туристичке агенције “Унис турс”.

Осврћући се на поскупљење робе и услуга, Прерадовић истиче да је раст цијена неминован и у овом сектору.

- Поскупљењем горива и хране порашће и цијене смјештаја сигурно за десет до 20 одсто, посебно ако причамо о Црној Гори и Хрватској. Када је ријеч о домаћим дестинацијама, бање су за сада задржале прошлогодишње цијене, док су зимовања већ поскупјела и до двадесетак процената - рекао је Прерадовић.

Нагласио је да сваког дана очекују да ваучери поново буду доступни да би се и агенције и хотелијери прилагодили томе и додао да се становници Српске већ распитују и резервишу одморе на домаћим дестинацијама.

Извршни директор за операције и маркетинг у Здравствено-туристичком центру “Бања Врућица” у Теслићу Александар Радошевић подсјетио је да је у овом бањском центру искоришћено више од 13.000 ваучера.

- Све намирнице поскупљују свакодневно, а ми то не можемо да прелијемо на пропорционално повећање цијена смјештаја, што смањује могућност позитивног пословања. И најмањи раст цијена драстично би смањио потражњу, тако да сматрам да ће ваучери и онима који нису платежно способни и имају мање кућне буџете омогућити да себи приуште путовање и одмор на некој од дестинација у Српској - рекао је Радошевић изразивши наду да ће ваучери што прије бити поново доступни.

Он је истакао да се дио гостију из Хрватске и Словеније вратио у “Врућицу”, али да то и даље није на нивоу предпандемијских година.

Предсједник Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић рекао је да су ваучери одличан пројекат и да би требало њиме обухватити што већи број дестинација у Српској и угоститељских објеката.

- Поскупљења основних животних намирница избијају и задњи фенинг из џепа грађана, тако да многи о било каквом одмору без ваучера могу само да сањају - рекао је Василић.

У Министарству трговине и туризма РС навели су да тренутно спроводе припремне активности неопходне за покретање и несметану реализацију пројекта туристичких ваучера.

- То подразумијева припрему и доношење правног оквира те дефинисање техничког оквира за имплементацију пројекта. Када све буде завршено, јавност и грађани биће обавијештени о роковима и начинима коришћења ваучера - навели су у ресорном министарству.

Дестинације

Од 15. јуна 2020. до краја јуна прошле године у Српској је издато 46.948 ваучера вриједности по 100 марака. У пројекат је било укључено 97 угоститељских објеката за смјештај и 28 туристичких агенција. Становници су ваучере највише користили у бањским центрима те на Јахорини, у Херцеговини и Вишеграду.

(Глас Српске)