ВЛАДА СРБИЈЕ ОГРАНИЧИЛА ЦИЈЕНУ НАФТНИХ ДЕРИВАТА, ЕВО КОЛИКО ЋЕ КОШТАТИ ПО ЛИТРИ :: Semberija INFO ::

 

ВЛАДА СРБИЈЕ ОГРАНИЧИЛА ЦИЈЕНУ НАФТНИХ ДЕРИВАТА, ЕВО КОЛИКО ЋЕ КОШТАТИ ПО ЛИТРИ


Влада Србије усвојилиа је Уредбу о ограничењу висине цијена нафтних деривата како би се спријечио већи поремећај и очувао животни стандард становништва, с обзиром на то да је у претходном периоду забиљежен раст цијена ових деривата, а што је директно утицало на повећање цијена свих других роба и услуга, саопштено је након сједнице Владе.

Влада Србије прописала је да максимална малопродајна цијена нафтних деривата Евро дизел и Евро премијум БМБ 95 износи 179 динар (2.98 КМ), односно 171 (2.84 КМ) динар по литру.

Просјечна малопродајна цијена бензина и дизела је на пумпама у Србији ових дана већа за више од 30 динара (0.50 КМ) него прије годину дана, односно скупљи су за око 22 одсто, док је референтна нафта Брент у истом периоду поскупила за чак 54 одсто.

Литар бензина БМБ 95 ових дана кошта око 171 динар (2.84 КМ), а евродизела нешто више од 180 динара (2.99 КМ). Обје врсте горива су само од почетка ове године скупље за више од пет одсто, а стручњаци сматрају да ће се тренд повећања цијена наставити. И аутогас је за 32 динара (0.5 КМ) скупљи у односу на исти период прошле године и кошта 93,64 динара (1.55 КМ), али је само он забиљежио благи пад цијене од око два одсто у односу на јануар.

Да би напунили просјечан резервоар од 50 литара бензина, грађани Србије ових дана морају да издвоје око 1.500 динара (око 25 КМ) више него у истом периоду прошле године. Они који возе аутомобиле на бензин морају да плате 73 евра, односно око 8.500 динара, а они који возе"дизелаше" око 76,5 евра, односно око 9.000 динара. За исту количину горива лани су возачи издвајали око 13 евра мање уколико имају аутомобил у који точе бензин, док су они који точе дизел плаћали око 14 евра мање, преноси Euronews.rs.
 
(Независне)