ПРОПАЛИ ЈОШ ЈЕДНИ ПРЕГОВОРИ ЛИДЕРА О ИЗМЈЕНАМА ИЗБОРНОГ ЗАКОНА БИХ :: Semberija INFO ::

 

ПРОПАЛИ ЈОШ ЈЕДНИ ПРЕГОВОРИ ЛИДЕРА О ИЗМЈЕНАМА ИЗБОРНОГ ЗАКОНА БИХ


- Као што се и очекивало, лидери бошњачких и хрватских политичких партија (СДА, СББ БиХ, НиП, ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990) нису постигли договор о измјенама Изборног закона БиХ због чега није искључена могућност одгађања октобарских избора.

У суштини након јуче одржаних преговора, а судећи према изјавама лидера, позиције око измјена Изборног закона БиХ остале су исте као у Неуму, а непосредно пред почетак преговора Бакир Изетбеговић, предсједник СДА и Елмедин Конаковић, предсједник Народа и правде истакли су да је због непостојања договора могуће одгађање избора те да се о тој опцији већ говори и у међународним круговима.

"Мислим да се рјешење може наћи, то није флоскула. Сви сазријевамо и мислим да смо се приближили. Не мислим казивати детаље", рекао је Изетбеговић након преговора одржаних у Парламенту БиХ.

Непосредно пред тај састанак, Изетбеговић је рекао да је могуће да се пролонгирају избори те да би то подржала и међународна заједница ако види да су преговарачи на трагу договора, али је истовремено нагласио да се избори могу помјерити на новембар или децембар те да не би требало улазити у идућу годину.

"Сви морају нешто попустити. Ми смо рекли да Хрвати требају бирати представника, али да он представља све", рекао је Изетбеговић.

Такође , нагласио је да је боље да се нађе рјешење и стабилизују односи који ће развезати чвор између Хрвата и Бошњака те да ће избора бити али је питање каквих.

"Са неким бојкотима? Не желимо себе довести у ту ситуацију. Пуно је боље разријешити проблем и развезати овај чвор и имати рјешен однос Хрвата и Бошњака", рекао је Изетбеговић.

За разлику од Изетбеговића, Драган Човић, лидер ХДЗ-а рекао је да је легитимно право свакога да не учествује у изборима за које у овом тренутку нема услова да се одржи.

"Рокови су прошли и уколико се данас не приближе ставови током преговора разматраће се и одлука о бојкоту избора", рекао је Човић прије састанка лидера.

Коментаришући најаве могућности пролонгирања избора, Милорад Додик, лидер СНСД-а рекао је да он и његова партија могу сутра изаћи на изборе јер истраживања говоре да СНСД данас има подршку 34,9 одсто гласача ако се избори одрже тога дана.

"Изетбеговић можда нешто зна што ја не знам и постоји могућност да је Изетбеговић који контролише ЦИК то већ договорио па саопштава на овај начин", рекао је Додик.

Када је ријеч о преговорима о измјени Изборног закона БиХ, бошњачки лидери и јуче су истакли да се налазе на истим позицијама те да треба инсистирати на разговорима и договору који у овом случају нема алтернативу.

Илија Цвитановић, предсједник ХДЗ-а 1990 рекао је да су на разговорима о измјенама Изборног закона БиХ углавном потврђена стајалишта која су утврђена на разговорима у Неуму.

"Кључни циљ је релаксација односа у Федерацији БИХ на начин да проведемо пресуду Уставног суда БиХ", рекао је Цвитановић.

Фахрудин Радончић, лидер СББ БиХ рекао је да су од хрватског народа на разговорима добили црвене линије испод којих неће ићи.

"Договор је да у наредних седам дана наши тимови задрже једну живу интерну комуникацију и симулирају одређене моделе", рекао је Радончић додајући да рјешења нису могућа без снажне међународне медијације те да није немогућа и непотребна мисија одгађање избора.

Конаковић је рекао да је погрешна теза "да ли Хрвати треба да бирају члана Предсједништва или не требају" те да се мора имплементирати пресуда и да би били сретни ако се преговори заврше са закључком или договором да сваки грађанин БиХ на сваком њеном педљу може бити кандидат за сваку функцију.