ВЛАДА СРПСКЕ НАСТАВЉА СА ПРОГРАМОМ СТАМБЕНОГ ЗБРИЊАВАЊА БОРАЧКИХ КАТЕГОРИЈА :: Semberija INFO ::

 

ВЛАДА СРПСКЕ НАСТАВЉА СА ПРОГРАМОМ СТАМБЕНОГ ЗБРИЊАВАЊА БОРАЧКИХ КАТЕГОРИЈА


Влада наставља са Програмом стамбеног збрињавања борачких категорија, којим је до сад стамбено збринута 8.281 породица.

Од локалних заједница тражи се да до 20. фебруара доставе коначне листе за стамбено збрињавање
породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије.

Коментаришући недавно окупљање групе бораца испред Народне скупштине, министар Душко Милуновић каже да они не представљају ниједну организацију, и да је ријеч о нарученом скупу и манипулацији борачком популацијом.

Да би 8.281 породица била стамбено збринута издвојено је више од 150 милиона марака и тај програм се наставља. Проблем је у појединим локалним заједницама, које још нису доставиле коначне листе.

Само 11 општина има потпуну документацију за стамбено збрињавање, а 12 за неповратна новчана средства борачким категоријама.

- Иако смо више пута апеловали на органе у локалним заједницама, нисмо добили одговор. Ми смо локалне заједнице упутили како да формирају комисије за формирање листа. Уколико до 20. фебруара оне не доставе податке сносиће одговорност за незбрињавање - навео је Милуновић.

Милуновић се осврнуо и на недавни скуп групе демобилисаних бораца испред Народне скупштине, рекавши да је ријеч о манипулацији са овом осјетљивом категоријом, Каже да је то наручен скуп, и да та група не представља ни једну организацију борачких категорија.

- Дошло је до видљиве манипулације бораца. Може свако да каже ја сам борац и ја сам незадовољан, они нису легитимисани, а били су присутни и одређена лица која имају кривичне пријаве. Било је видљиво да је наручен скуп и по томе како су реаговали када су се појавили представници власти, а како опозиције - истакао је Милуновић.
Да је скуп бораца штетан за укупну политичку снагу и јединство Српске и борачку популацију, кажу у Удружењу "Ветерани Републике Српске".

- Сваки борац мора да се са дигнитетом односи према институцијама, вођству, а посебно према саборцима. Борци треба да буду јединствени, дјелују кроз институције, а не да дио њих исказује незадовољство на улици - рекао је Дарко Матијашевић, Удружење "Ветрани Републике Српске".

Данас се огласио и Бранислав Вучић, један од учесника тог скупа. Истиче да окупљање никако не смије бити означено као опозиционо јер учешће у рату не смије бити злоупотријебљено у било чије сврхе, посебно не у дневно политичка препуцавања.

Извињава се посланику СНСД-а доктору Влади Ђајићу, јер су му појединци скандирали и звиждали, иако је он дошао да разговара са учесницима тог окупљања.

- Извињавам се јавно, у своје име др Влади Ђајићу као борцу ВРС, ратном доктору од 1991.  до 1995. године. Његов допринос и његово учешће у рату је немјерљиво, јер је спасио много рањених бораца у току рата. Стално напомињем и стојим иза тога да нечија политичка припадност, не може и не смије, умањити учешће и допринос у рату, било којег борца ВРС, па тако мислим и за њега - наводи Вучић.

Вучић очекује и Ђајићево извињење због, како каже, његових изјава у медијима о борцима ВРС и да позове посланике за заказивање хитне, посебне сједнице о борачким правима.
 
(РТРС)