ВИЈЕЋЕ ЗА ШТАМПУ И ОНЛАЈН МЕДИЈЕ У БИХ :: Semberija INFO ::

 

ВИЈЕЋЕ ЗА ШТАМПУ И ОНЛАЈН МЕДИЈЕ У БИХ


Усвојене Измјене и допуне Кодекса за штампане и онлајн медије БиХ
 
 Вијеће за штампу и онлајн медије у Босни и Херцеговини 27. јануара 2022. године, одлуком скупштинске већине, усвојило је Измјене и допуне Кодекса за штампане и онлајн медије БиХ. Овим измјенама усвојено је шест потпуно нових чланова Кодекса, а 17 постојећих је кориговано. На измјенама Кодекса од марта до децембра 2021. године радила је Експертска група коју су чинили професор др Енес Османчевић (предсједник), професор др Лејла Турчило, уредник Берислав Јурич, новинарка Сузана Мијатовић и адвокат Дражен Зубак.
 
Нови чланови Кодекса су: Члан 3. Кориштење информационих технологија, Члан 8. Дезинформације, Члан 11. Неспојивост новинарске професије, Члан 12. Приговор савјести, Члан 13. Прихватање поклона и привилегије и Члан 22. Транспарентност штампаних и онлајн медија.
 
Између осталог, кориговани Члан 2. Кодекса - Уредничка одговорност прописује да су уредник и издавач одговорни за укупан садржај штампаног или онлајн медија, а тиме и за публиковање корисничких коментара у онлајн комуникацијском простору. Уредник у онлајн медију дужан је да уклања корисничке коментаре који представљају говор мржње, подстицање на насиље, хушкање, нетрпељивост, вријеђање, пријетње и сваки други облик непримјерене и друштвено неприхватљиве комуникације.
 
Вијеће за штампу и онлајн медије у БиХ јединствено је саморегулацијско тијело, основано 2000. године, чији су чланови принтани и онлајн медији из цијеле БиХ. У децембру 2021. године Вијећу је приступило 13 нових чланова. Приступањем чланству у Вијећу, медији се опредјељују да ће поштовати одредбе Кодекса, односно придржавати се новинарске етике и професионалних стандарда извјештавања. Мисија Вијећа је заштита слободе медија и професионалног извјештавања, једнако, као и заштита медија од политичких, економских и свих других притисака који угрожавају слободу информисања.
 
Измјене и допуне Кодекса доступне су на wеб-страници Вијећа на линку:https://www.vzs.ba/index.php/vijece-za-stampu/kodeks-za-stampu-i-online-medije.

Управни одбор Вијећа за штампу и онлајн медије у БиХ обавјештава јавност да су портали Клиx.ба и СпортСпорт.ба затражили брисање из чланства Вијећа због неслагања с измјенама у Кодексу који се односи на корисничке коментаре. Жалимо што су се колеге одлучиле на овај потез, али сматрамо како наведени члан Кодекса може само допринијети уређенијем интернетском простору у БиХ, смањењу говора мржње те да је јако важно да се медијски простор очисти од непримјерених садржаја’’, наведено је у саопштењу за јавност  Управног одбора Вијећа за штампу и онлајн медије у БиХ.