КАЈКУТ ПОДНОСИ ОСТАВКУ НА МЈЕСТО ДИРЕКТОРА ДОМА „РАДА ВРАЊЕШЕВИЋ“ :: Semberija INFO ::

 

КАЈКУТ ПОДНОСИ ОСТАВКУ НА МЈЕСТО ДИРЕКТОРА ДОМА „РАДА ВРАЊЕШЕВИЋ“


Foto: В.Трипић
–Директор Дома „Рада Врањешевић“ Владимир Кајкут саопштио је данас да подноси оставку на ту функцију.

Рекао је да је то његова лична одлука те да је о томе обавијестио министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића.

Оставку ће поднијети током дана.

- То је моја морална одговорност због свега што се дешавало у протеклом периоду - истакао је Кајкут.

У Дому „Рада Врањешевић“ пријављена су два случаја злостављања малољетница.

Бањалучки Окружни суд одредио једномјесечни притвор портиру Дома чији су иницијали А.К. из Бањалуке, због сумње да је обљубио тринаестогодишњу штићеницу ове установе. Послије тога Окружном јавном тужилаштву Бањалука достављен је извјештај против Ј.М, такође портира у овој установи због постојања основа сумње да је починило кривично дјело полна злоупотреба дјетета старијег од петнаест година. Њега  је пријавила седамнаестогодишња штићеница руководству Дома.

Кајкут је рекао да је због нетачних информација које су се дијелиле у медијима извршен атак на ову установу.

Када је ријеч о првом случају, навео је да су 23. септембра 2020. године сазнали да је штићеница добила писмо, због којег су посумњали на злоупотребу малољетнице.

-Послије три пријаве, покренули смо дисциплински поступак против радника на којег смо сумњали, њега смо одмах и суспендовали. Саслушали смо га и донијели дисциплинску мјеру одузимање 20 одсто од плате три мјесеца, јер дисциплинска комисија је на основу изјава свједока сматрала да нема доказа да је било сексуалне и другачије злоупотребе дјетета - рекао је Кајкут.

Додао је да се након дисциплинске мјере радник вратио на посао.

-Све док није завршио у притвору, ми смо њега могли суспендовати само привремено, подносили смо прије тога двије пријаве. Ми као озбиљна установа морамо да се придржавамо прописа - казао је Кајкут.

Што се тиче другог случаја, Кајкут је казао да су сазнало у јануару ове године.

Додао је да је радник ангажовао адвокате па би саслушање требало да се одржи 4. фебруара ове године, односно у петак.

-Поднијели смо и извјештај о адаптационом периоду да се дјевојчица није адаптирала, да тражи да се врати мајци, те да изражава суицидалне мисли. Ми смо изнијели мишљење да је потребно промјенити облик социјалне заштите за ову дјевојчицу - навео је Кајкут.

Појаснио је да су навели да је за дјевојчицу потребно породично збрињавање.

Додао је како се дешавају ситуације на које не могу утицати, те да се дешава да дјеца побјегну, али да сарађују са полицијом.

Ален Шеранић рекао је прије два дана ће након што буде завршен стручни надзор у Дјечијем дому „Рада Врањешевић“ у Бањалуци у случају обљубе дјетета и да одређене мјере бити предузете.

Шеранић је рекао да ће Кајкут бити смијењен у случају да се утврди његова одговорност.

(Глас Српске)