ЧУБРИЛОВИЋ: ОКИДАЧ КРИЗЕ ИНЦКОВА ОДЛУКА, ДИЈАЛОГОМ ПРЕВАЗИЋИ НЕСЛАГАЊА :: Semberija INFO ::

 

ЧУБРИЛОВИЋ: ОКИДАЧ КРИЗЕ ИНЦКОВА ОДЛУКА, ДИЈАЛОГОМ ПРЕВАЗИЋИ НЕСЛАГАЊА


Окидач тренутне кризе у БиХ је Валентин Инцко, бивши високи представник, који је наметањем измјена Kривичног закона допринио погоршању односа у земљи, рекао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, на посебној сједници посвећеној актуелној политичкој и економској ситуацији.

Чубриловић, који на сједници наступа као предлагач, је рекао да је пропаст преговора у Неуму само посљедњи догађај који показује како су се односи погоршали, те је нагласио да је потребно отворити суштински дијалог између главних протагноста у БиХ.

“Није било суштинског разговора, дијалога између главних протагносита у БиХ иако је било повремених билатералних сусрета појединих носилаца јавних и политичких функција у БиХ”, рекао је Чубриловић.

Рекао је да је НС РС у више наврата нудила дијалог с представницима у ФБиХ и институцијама БиХ, како би се превазишла криза, те је навео да су ти документи уврштени у радни материјал сједнице.

“Међутим, на све те иницијативе није било адекватног одговора. Најчешћи одговор, посебно из сједишта неких политичких странака у Сарајеву, је да се разговарати треба у институцијама БиХ, а не између политичких лидера”, рекао је Чубриловић и оптужио међународне представнике да су оправдавали ставове партија из Сарајева.

Нагласио је да је Република Српска спремна на било ком мјесту да разговара о свим овим темама, те је изразио увјерење да ће бити посвећености дијалогу за тражење рјешења.

Чубриловић је рекао да нису припремљени закључци него да је намјера да се до рјешења дође дијалогом на овој сједници.
 
(demos-rs.com)