НА УВОЗ МАСКИ ПОТРОШЕНО 13,4 МИЛИОНА :: Semberija INFO ::

 

НА УВОЗ МАСКИ ПОТРОШЕНО 13,4 МИЛИОНА


Пандемија вируса корона довела је до наглог раста увоза маски у БиХ, па је тако само у протекле двије године на домаће тржиште стигло те робе у вриједности од 13,4 милиона марака.

Прије пандемије, односно 2019. године у БиХ је увезено свега маски у вриједности од 92.450 марака. Међутим, у јеку ширења вируса, односно 2020. године, према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ на тржиште БиХ стигло је 108.342 килограма маски у вриједности од 9,2 милиона марака, док је прошле године увезено 67.174 килограма ове робе за коју је издвојено 4,2 милиона КМ.

Због проблема који је за собом оставила пандемија многи привредници из текстилне индустрије у Српској су, на самом почетку како би задовољили потребе тржишта и ублажили кризу са којом су били суочени, преоријентисали своју дјелатност и почели да се баве производњом маски.

- На почетку пандемије позвали смо предузећа, како би подмирили обавезе домаћег тржишта и бар мало превазишли проблеме у сектору текстилне индустрије, да се преоријентишу и почну са шивењем заштитних маски. То је једном дијелу предузећа помогло јер су били дошли у ситуацију да им је стопирана производња, а купци су отказивали уговоре. Била је то добра прилика да премосте кризу - навео је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Он је нагласио да се велики дио ових предузећа вратио својим стандардним пословима, али и даље постоје они који су задржали производњу маски.

- Тако и на домаћем, али и иностраним тржиштима можемо наћи маске произведене у Српској - навео је Благојевић и додао да је потражња за маскама сада далеко мања него раније.

Једна од фирми, која се због недостатка посла бавила производњом маски, јесте и текстилно предузеће “Лигно комерц” из Лакташа.

- На тај начин успјели смо да премостимо проблеме које смо имали. У залихама имамо и велике количине маски које нисмо успјели продати. Сада смо се вратили својим стандардним пословима - казали су у овом предузећу.

Душко Скакић, власник “GBT Industry”, фирме која производи спортску опрему, наводи да су и они у јеку пандемије производили маске.

- Вратили смо се својим пословима тако да за сада не шијемо маске, а надамо се да и неће бити потребе за тим - навео је Скакић. 

Цијена

У појединим апотекама у јеку пандемије вируса корона једна маска коштала је и до 2,50 марке. Међутим, сада у апотекама маска у просјеку кошта десет фенига.

(Глас Српске)