И ЧУВАРИ ГРАНИЦЕ СА ДРУГЕ СТРАНЕ ЗАКОНА :: Semberija INFO ::

 

И ЧУВАРИ ГРАНИЦЕ СА ДРУГЕ СТРАНЕ ЗАКОНА


- Припадници Граничне полиције и лани су имали пуне руке посла због илегалних миграната који су на све начине покушавали да уђу на територију БиХ, бјегунаца који су измицали правди, али и проблема унутар својих редова.

Гранична полиција БиХ спремила је прву верзију извјештаја о раду у 2021. години, који је, прије слања надлежнима, упутила у фазу консултација како налажу правила на заједничком нивоу власти. Граничари су, наиме, једна од организација у саставу Министарства безбједности БиХ која је задужена за надзор граничног и пограничног појаса те безбједност ваздушних лука.

Граничари су распоређени на 84 граничних прелаза, а из њихових биљешки је видљиво да је лани границу, у оба смјера, прешло више од 31,5 милиона особа, што је за око 30 одсто више него годину раније. Међу њима било је и оних за којима трагају правосудне институције.

- Евидентирана су 1.542 лица за којима су расписане потјернице, расписи о трагању, мјере забране преласка границе те безбједносно интересантна лица, особе о којима треба доставити информацију о преласку границе и остале потраге, што је више за 46,72 одсто у односу на 2020. годину - пише у извјештају.

У илегалном преласку границе и покушају илегалног преласка је откривено 8.834 лица, што је за 25 одсто мање него годину раније. Други дио пресјека указује на то да је евидентирано 414 кривичних дјела, односно 64 више него 2020. године. Надлежним тужилаштвима у БиХ достављен је 321 службени извјештај, односно 40 више, а пријављено је 484 лица.

- Слободе је лишено 95 особа, што је нешто мање него годину раније - кажу у тој институцији.

Са друге стране закона нашли су се и сами чувари границе. На рад и поступање полицијских службеника Граничне полиције лани је запримљена 161 жалба, односно 30 више у односу на годину раније.

- Покренуто је 109 поступака против 139 полицијских службеника. У дисциплинским поступцима 94 су проглашена одговорним за повреду дужности, 19 ослобођено одговорности, а за 11 је поступак још у току. Због радњи које се доводе у везу са корупцијом покренуто је десет интерних поступака против 16 полицијских службеника. Из службе је привремено суспендовано њих осам - наведено је у извјештају.

У документу је, између осталог, наведено да је границу дневно чувало око 170 службеника, а када се узме у обзир њена дужина, долази се до податка да је један службеник лани у просјеку покривао 16,5 километара, због чега су поново указали на то да им је потребно још службеника да би ефикасније одговорили изазовима.

Документа

Граничари су лани пронашли и 193 документа БиХ и 231 страни документ. По потрагама су пронађена три возила, док је у 2020. години пронађено једно.

(Глас Српске)