ЧОВИЋ: ДА СМО СЈЕДИЛИ САМО СА СДА, ПРЕГОВОРИ У НЕУМУ ВЈЕРОВАТНО БИ ПРОПАЛИ ПРВИ ДАН :: Semberija INFO ::

 

ЧОВИЋ: ДА СМО СЈЕДИЛИ САМО СА СДА, ПРЕГОВОРИ У НЕУМУ ВЈЕРОВАТНО БИ ПРОПАЛИ ПРВИ ДАН


– СДА је јасно показала да не жели договор и да жели статус кво, рекао је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић за телевизију Херцег-Босне поводом дешавања током преговора у Неуму.

-Спласнуо је оптимизам који сам уистину гајио шест мјесеци. Направљени су неки искораци, али нама је вријеме истекло, ми смо поставили себи ограничења да тај посао завршимо у некалендарској изборној години, како то нисмо успјели у децембру, десило се да то буде у Неуму до краја јануара. Ту постоји нека могућност за неке разговоре, али у овом формату, то је сасвим извјесно, не - рекао је Човић.

Додао је да то није разочарење, јер се коначно отворило питање хрватског народа и једнако се о њему разговара на свим дестинацијама битним у свијету. Истакао је да Венецијанска комисија није имала примједбу на приједлог ХДЗ-а 16+1 о начину бирања Дома народа  БиХ.

-Први пут смо у преговорима, али опет не с представницима СДА, него новима, који су се прикључили у име Бошњака доле, predsjednik stranke Narod i Pravda Elmedin Dino Konaković је изнио један приједлог као неко рјешење како га они виде, али смо га бар добили у писаној форми. Опет је то нека електорска варијанта с неким плутајућим приступом - истакао је Човић.

Нагласио је да се преговори морају наставити, али да није сигуран ко ће их водити.

-Оно што је најважније, сваки састанак Палмер је почео ријечима „Морамо ријешити питање легитимног представљања хрватског народа“. То је успјех који никад раније није постигнут. Зато једно велико хвала њима, жао ми је што њихов труд није уродио плодом - сматра Човић.

Додао је да ће се, ако Конаковић и лидер СББ-а Фахрудин Радончић сазову састанак у наредних пет-шест дана, он одазвати.

-Мислим да је капацитет СДА и ХДЗ-а бесмислено више стављати, ако нисмо то жељели урадити за годину и по. СДА је врло јасно показивала да не жели, да жели статус кво, тако су се и понашали. Ова нова структура људи која је дошла за сто уистину је оплеменила ту димензију, јер да нису дошли, тврдим да не бисмо ни сједили вјероватно један дан и разишли бисмо се - рекао је Човић.

Додао је да је рекао међународној заједници да је Централна изборна комисија изабрана незаконито и да постоји план о будућим корацима.

(Глас Српске)