НОВИ ИЗБОРИ ПО СТАРИМ ПРАВИЛИМА, МОГУЋЕ МАЛЕ ТЕХНИЧКЕ ИЗМЈЕНЕ :: Semberija INFO ::

 

НОВИ ИЗБОРИ ПО СТАРИМ ПРАВИЛИМА, МОГУЋЕ МАЛЕ ТЕХНИЧКЕ ИЗМЈЕНЕ


- Иако Бошњаци и Хрвати нису постигли договор о реформи изборног процеса, у добром дијелу усагласили су техничка питања Изборног закона БиХ, међутим с обзиром на изостанак договора о крупним политичким питањима избора члана Предсједништва БиХ и Дома народа, питање је да ли ће те техничке измјене добити подршку у парламенту БиХ.

У сваком случају, и с измјенама и без измјена Изборног закона БиХ избори у октобру, како је рекао Жељко Бакалар, предсједник ЦИК-а, биће одржани јер нема уставних и законских сметњи за организацију општих избора и спровођење изборних резултата. 

"Ми немамо претјерану потребу да заузимамо став за организацију избора јер је врло јасно и прецизно дефинисано законом и избора мора бити", рекао је Бакалар. 

Иначе, разговори Бошњака и Хрвата у Неуму уз посредовање Метјуа Палмера, специјалног представника САД за изборну реформу, и Ангелине Ајхорст, директорице при Европској служби за спољне послове, осим о политичким питањима, вођени су и у вези са техничким побољшањима. У том дијелу, како су истакли поједини учесници састанка у Неуму, постигнут је висок степен сагласности, а договорено је да се спријече продаја у бирачким одборима, крађа гласова, манипулације врећама итд.

"Важно је питање да ли ће они који нису постигли договор у Неуму пристати да се измијени Изборни закон, чиме би се унаприједио изборни процес и обезбиједило да се поштује изборна воља грађана", рекао је Мирко Шаровић, лидер СДС-а. 

У преговорима у Неуму, који се односе на техничке измјене Изборног закона, како преносе медији, учествовао је и Ненад Вуковић, замјеник предсједника ПДП-а, који је такође истакао да је могуће да ХДЗ блокира усвајање техничких измјена јер није добио оно што хоће.  С обзиром на крах преговора у Неуму извјесно је да ни у наставку разговора Бошњака и Хрвата неће доћи до компромиса и поред чињенице што готово сви европски званичници истичу да се не смије одустајати и да разговори морају бити настављени. 

Делегација ЕУ у БиХ саопштила је да је видјела напредак током преговора о уставној и изборној реформи и очекује да политичке странке наставе тражити рјешење за неријешена питања. Из Делегације ЕУ позвали су Интерресорну радну групу за измјену изборног законодавства да финализује интегративни пакет реформи. 

И Жозеф Борел, високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику, рекао је одговарајући на писма која су упутили предсједавајући оба дома Парламентарне скупштине БиХ Бакир Изетбеговић и Денис Звиздић да повлачење из преговора о Изборном закону неће бити прихватљива опција.  Он је рекао да ће његов тим у Европској служби за спољне послове и специјални представник ЕУ у БиХ наставити с укључивањем и олакшавањем дијалога... "Како о политичкој кризи, тако и о уставној и изборној реформи, у блиској координацији са свим међународним партнерима, укључујући САД и Канцеларију високог представника. Међутим, рјешавање оба проблема захтијеваће од лидера у БиХ компромис и политичку храброст", написао је Борел. 

Када је ријеч о разговорима у Неуму, осим европских и свјетских званичника, и поједини домаћи актери осјетили су напредак, међутим Драган Човић, лидер ХДЗ-а, након неумских преговора рекао је да је питање како даље те да је формат разговора у Неуму на којем су били лидери партија из ФБиХ завршен. 

Оно што је готово сигурно јесте да ће, како је рекао Милорад Додик, лидер СНСД-а, непостизање договора у Неуму усложнити политичку ситуацију БиХ јер Бошњаци имају добру варијанту да поново изаберу Жељка Комшића за члана Предсједништва БиХ и задају дефинитиван политички ударац Хрватима као конститутивном народу. 

Никола Селаковић, министар спољних послова Србије, рекао је да су преговори у Неуму показали да у БиХ постоји више проблема и да Република Српска није та која је једини и главни проблем. 

"Имате проблем између Бошњака, односно муслимана, и Хрвата, и проблем постојећег изборног законодавства који ствара ту врсту тензија", рекао је Селаковић, понављајући да Србија поштује територијални интегритет БиХ на исти начин на који поштује и територијални интегритет Републике Српске.

(Независне)