ПОЛИТИКА ЗАКЉУЧАЛА ОПШТИНСКЕ КАСЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОЛИТИКА ЗАКЉУЧАЛА ОПШТИНСКЕ КАСЕ


- Без буџета за ову годину је још пет локалних заједница и то Вишеград, Соколац, Купрес, Ново Горажде и Чајниче, које имају рок да тај кључни финансијски документ усвоје до краја јуна 2022. године.

У Министарству финансија РС потврдили су да у складу са Законом о буџетском систему локалне заједнице које нису усвојиле буџет за 2022. годину до краја 2021. године имају рок за усвајање тог документа до 30. јуна ове године.

У општинама које нису усвојиле буџет наводе да су главни разлози за то неслагање на релацији начелник и скупштинска већина.

У општини Вишеграду надају се да ће овај проблем бити ријешен до истека законског рока.

- Крајем прошле године упутили смо нацрт буџета за ову годину Министарству финансија РС и добили препоруке. Исти документ смо прије десетак дана прослиједили у скупштинску процедуру, тако да очекујемо да ће тај документ у форми нацрта ускоро бити усвојен. Након тога нас очекује приједлог буџета који ће ићи у Владу РС на сагласност, а затим и у скупштину процедуру. Тиме би требало да окончамо причу о буџету за ову годину - навео је начелник Вишеграда Младен Ђуревић за “Глас” и додао да је тек крајем прошле године формирана нова скупштинска већина и тиме створени услови за усвајање кључних докумената.

Он је нагласио да су због неусвајања буџета стале све инвестиције, као и многа друга финансирања у општини као што су стипендије и субвенције за пољопривреднике.

- Све тапка у мјесту јер немамо усвојен буџет - навео је Ђуревић.

Са друге стране у општини Соколац не надају се да ће ускоро усвојити кључни документ.

- Ми смо добили сагласност Владе РС на приједлог буџета, али скупштинска већина, коју чини СНСД, Уједињена Српска и ДЕМОС, без иједног амандмана неће да подржи тај документ. Не знамо шта ће бити, јер се овој причи не назире крај - тврди начелник Сокоца Милован Бјелица додајући да су сви пројекти стали и да имају велике проблеме у функционисању општине.

Он је додао да је под знаком питања и исплата личних примања општинара за прва три мјесеца ове године.

Ситуација је слична и у општини Купрес у РС, а први човјек те локалне заједнице Гојко Шебез за наш лист наводи да не зна када ће овај документ угледати свјетлост дана.

- Буџет нема подршку скупштинске већине, коју предводи СНСД. Све је стало. За сада редовно исплаћујемо лична примања и надамо се да када је ријеч о том питању неће бити никаквих проблема - навео је Шебез.

У општини Чајниче истичу да су крајем прошле године Скупштини предложили усвајање буџета, али је већина предложила велики број амандмана који тада нису могли бити размотрени.

- Договор је био да у јануару припремимо нови документ са тим амандманима и да усвојимо буџет. Међутим још сједница Скупштине није заказана. Надамо се да ће ускоро бити одржана та сједница и да ћемо усвојити буџет за ову годину - навео је за “Глас” начелник Одјељења за финансије општине Чајниче Младен Јањић.

У општини Ново Горажде потврдили су само да буџет за ову годину још није усвојен. Са начелницом општине Милом Петковић нисмо успјели ступити у контакт и добити коментар шта је разлог свему томе.

Прњавор

Општина Прњавор буџет за ову годину усвојила је у петак, након што је формирана нова скупштинска већина.

- Буџет за ову годину износи 27,8 милиона марака, а за инвестиције је предвиђено седам милиона. Отклоњени су сви проблеми и ми крећемо одмах у реализацију предвиђених пројеката - рекао је начелник Прњавора Дарко Томаш, који је подсјетио да буџет није усвојен на вријеме због опструкције СДС-а у овој локалној заједници.

(Глас Српске)