Запалио се Скит Светог Василија на Светој Гори, објекат није претрпео већу материјалну штету :: Semberija INFO ::

 

Запалио се Скит Светог Василија на Светој Гори, објекат није претрпео већу материјалну штету


Фото: РТС
На Светој Гори запалио се Скит Светог Василија. Према речима директора задужбине манастира Хиландар Миливоја Ранђића, горела је ћелија једног монаха, који је тамо боравио.

Брзом реакцијом ватрогасаца и хиландарских монаха, са три возила, пожар је локализован. Нико није страдао и објекат није претрпео већу материјалну штету.



Реч је о утврђењу Хрусија на обали мора, три километара удаљеном од манастира Хиландар, које је у дугорочном плану да буде обновљено.

Пожаром нису угрожени црква из 14. века и остаци палате и куле краља Милутина.

Хрусија је мало, засебно утврђење на обали мора са високом кулом, на чијем је врху, док није срушенa, била капела посвећена Светом Спасу.

Изграђено је након што је хиландарски игуман Киријак замолио краља Милутуна да због велике опасности од гусара обезбеди манастир са мора.

У дворишту утврђења је Милутинов син - краљ Стефан Дечански, у трећој деценији 14. века, саградио храм с троделним олтарским простором, једном куполом и припратом.

Посветио га је Светом Василију, због чега се од тог времена Хрусија назива и Свети Василије. С обзиром да су уз храм и кулу изграђене и ћелије у које су се настанили монаси, кула је данас скит манастира Хиландар.

(РТС)