СНАЖНА ЗИМСКА ОЛУЈА НА СЈЕВЕРУ ЕВРОПЕ, ИМА ЖРТАВА :: Semberija INFO ::

 

СНАЖНА ЗИМСКА ОЛУЈА НА СЈЕВЕРУ ЕВРОПЕ, ИМА ЖРТАВА


Foto
Снажно олујно невријеме погодило је ноћас Европу - поготову сјеверне, приобалне дијелове континента. Неколико људи је погинуло, а велика је и материјална штета.

Снажна олуја, с брзином ветра од скоро 140 километара на сат јуче је (29.1.) захватила Велику Британију. Најмање двије особе су погинуле.

У централној Енглеској у селу Винотхдејл деветогодишњи дјечак је погинуо након што је на њега пало дрво, а том приликом је тешко повријеђен мушкарац који је био с њим. На исти начин је смртно страдала 60-годишња жена у источном шкотском приобалном граду Абердину.

Више од 130.000 домова и продавница широм Британије је привремено остало без електричне енергије због прекинутих водова, а нова олуја већ се спрема на сјеверу Британских острва.
У Пољској је двадесетседмогодишњи возач погинуо када је на његов аутомобил пало дрво. У тој несрћи на сјеверу земље повријеђена је још једна особа.

Ватрогасци су широм земље били у хиљадама акција спасавања. Према подацима власти, око 680.000 домац́инстава у Пољској привремено је било без струје.

У Чешкој је невријеме отежало гашење пожара у складишту у Младој Болеслави, 50 километара сјевероисточно од пријестонице Прага. Више од стотину ватрогасаца сатима се борило са ватром. И у Чешкој је више од 30.000 домац́инстава остало без струје. На многим мјестима морало да се склања оборено дрвец́е.
У Данској је у приправности 10.000 спасилаца, док је на острву Зеланд, на којем се налази главни град Копенхаген, из предострожности обустављен готово сав регионални саобраћај возова и затоврен мост који повезује Копенхаген са Шведском.




Штета од невремена пријављена је из Шведске и Норвешке.

Велике штете и један смртни случај и у Њемачкој

У мјесту Белиц у Бранденбургу један мушкарац је погинуо од удараца великог изборног плаката (или можда билборда) који се откачио, а био је постављен поводом избора заказаних за сљедећу недјељу.
У Бремену је тешко повријеђен пешак којег је погодило од снажног вјетра ишчупано дрво.
Метеоролози су констатовали да је врхунац невремена у Њемачкој био ноћас између 1 и 3 сата ујутро. Највећа измјерена брзина ветра била је 127 километара на сат.

Снажан плимски талас преплавио је синоћ и рибљу пијацу на самој обали у Хамбргу. Ниво воде је био 5,20 метара изнад нормалне плиме. Један теретни брод заглавио се испод моста који је дио ауто-пута А255 који је морао да буде затворен. Акција спасавања је трајала 6 сати.

Због штете од олује у сјеверној Њемачкој настали су огромни проблеми и у жељезничком саобраћају. Посебно су погођене линије брзог воза ИЦЕ између Хамбурга и Бремена, те између Хамбурга и Берлина.



(Танјуг)