ОСИМ ПАСОША, НА ЛЕДУ И ЛИЧНЕ И ВОЗАЧКЕ :: Semberija INFO ::

 

ОСИМ ПАСОША, НА ЛЕДУ И ЛИЧНЕ И ВОЗАЧКЕ


- Иако је тендер за набавку пасошких књижица тежак више од 37 милиона КМ расписан још у априлу прошле године, он још није окончан, због чега се већ послије марта може очекивати несташица пасошких књижица, а извјесно је да ће се исти проблеми појавити и када је ријеч о личним картама и возачким дозволама с обзиром на то да десетогодишњи уговор за ове документе истиче у овој години.

"Уговор о пасошким књижицама са 'Милбауером' истиче у марту ове године, али нова набавка још није окончана због жалби и врло је вјероватно да ће доћи до проблема јер је могуће да дође до несташице пасошких књижица. Са возачким дозволама и личним картама ситуација је још сложенија јер десетогодишњи уговор за израду личних карата и возачких дозвола вриједан више од 100 милиона КМ истиче ове године", испричао је извор "Независних новина", додајући да код личних карата и возачких дозвола ствари компликује то што се поред рока од 10 година тадашња власт у БиХ такође уговором обавезала да ће повући одређен број тих образаца.

Исти извор наводи да није искључена могућност да се уговор са "Милбауером" када је ријеч о личним картама и возачким дозволама продужи на још неколико година јер и поред тога што је истекао рок од десет година није испуњена квота о повлачењу броја образаца за личне карте и возачке дозволе.

"У овом тренутку нико не зна како ће то изгледати и да ли ће се уговор само продужити или ће се расписивати нови тендер када је ријеч о личним картама и возачким дозволама", наводи исти извор, додајући да су извјесни и проблеми с издавањем личних карата и возачких дозвола.

Подсјећања ради, још 2012. године Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) је са тада тек основаном компанијом "Милбауер" из Бањалуке потписала уговор вриједан 104 милиона КМ, који се односи на израду личних карата и возачких дозвола, а недуго након тога Тужилаштво БиХ отворило је и истрагу, али ју је након пет година обуставило.

Када је ријеч о пасошима, и овај посао још 2017. године додијељен је "Милбауеру", а ИДДЕЕА је у априлу прошле године покренула нову јавну набавку за овај посао. Тендером који је расписан ИДДЕЕА је за 1,6 милиона пасошких књижица спремна да плати 37,6 милиона КМ. Овом набавком ИДДЕЕА је за ову годину тражила 255.000 књижица, док је за 2023. годину потребно 345.000 пасоша, а годину касније 465.000, док у 2025. години према процјени ИДДЕЕА биће потребно 535.000 пасоша.

Осим "Милбауера", на тај тендер пријавиле су се и компаније "Сириус" из Бањалуке и "Тхалес ДИС Франце", које су се жалиле на тендерске услове тврдећи да је ИДДЕЕА направила бројне пропусте те да су погодовали актуелном добављачу пасоша.

Одлучујући по тој жалби, Канцеларија за разматрање жалби БиХ утврдила је да је ИДДЕЕА погодовала фирми "Милбауер", због чега су, између осталог, поништили тај тендер, а недуго након тога ИДДЕЕА је расписала нови тендер на чије услове су поново изјављене жалбе о којима се још одлучује.

Јуче смо покушали у ИДДЕЕА добити и одговоре на питање докле се стигло са набавком пасошких књижица и да ли пријети опасност да дође до несташице, међутим на постављена питања нисмо добили одговоре до закључења овог броја "Независних новина".

(Независне)