ЊЕМАЧКА НЕЋЕ СЛАТИ ОРУЖЈЕ УКРАЈИНИ :: Semberija INFO ::

 

ЊЕМАЧКА НЕЋЕ СЛАТИ ОРУЖЈЕ УКРАЈИНИ


- Неколико дана након што је Велика Британија почела да снабдијева званични Кијев противтенковским наоружањем, Берлин је саопштио да Украјини неће испоручити оружје због могућег сукоба са Русијом.

То је потврдила је њемачка министарка одбране Кристин Ламбрехт.

Двостраначки одбор америчких сенатора такође је најавио испоруке наоружања за Украјину, укључујући и ракете, малокалибарско оружје и борбена пловила, с циљем да се помогне Украјини да се одбрани од потенцијалне руске инвазије, преноси Ројтерс.

Њемачки канцелар Олаф Шолц је, међутим, поновио да је политика Берлина да не испоручује оружје у зоне сукоба.

"Могу да разумијем жељу да подржимо Украјину, али то је управо оно што ми већ радимо. Украјина ће у фебруару добити комплетну теренску болницу заједно са неопходном обуком, коју суфинансира Њемачка у износу од 5,3 милиона евра (6,01 милиона долара)", рекла је Ламбрехтова у интервјуу за лист Велт ам зонтаг.

Она је подсјетила да се у Њемачкој већ лијече тешко рањени припадници украјинских снага и нагласила да Берлин за сада није спреман да снабдијева Кијев наоружањем.

"Морамо да учинимо све да не дође до ескалације. Тренутно испорука оружја не би била од користи и о томе постоји сагласност у Влади Немачке", рекао је Ламбрехтова.

(Тањуг)