БРНАБИЋ: СРПСКА САЧУВАЛА СРПСКО ИМЕ И ПРАВОСЛАВНУ ВЈЕРУ :: Semberija INFO ::

 

БРНАБИЋ: СРПСКА САЧУВАЛА СРПСКО ИМЕ И ПРАВОСЛАВНУ ВЈЕРУ


Foto: RTRS
Република Српска је сачувала српско име и презиме и православну вјеру, изјавила је предсједница Владе Србије Ана Брнабић на свечаној академији поводом Дана Републике.

Брнабићева је нагласила да је Српска одраз вишевјековног сна, а показатељ је тога колико је српски народ био одлучан да спријечи понављање злочина из Другог свјетског рата који је имао циљ да у потпуности уништи српски народ на овим просторима.

- Срби су 9. јануара 1992. године тражили начин да сачувају мир како се не би поновио Јасеновац, Градишка, Пребиловци и друга стратиша. Република Српска је формирана да би се одбранила од тог зла, које је дошло нешто касније, исте те године - рекла је Брнабићева.

Премијерка Србије је нагласила како је постала свјесна да би се поновило оно што је било 50 година раније када је прошле године посјетила Пребиловце.

Поручила је да "у Србији први морају да бране Српску јер је она настала од жеље за миром, слободом, жеље да се злочини не понављају".

- Поносни смо на храброст и слободарску традицију наших предака - нагласила је премијерка Србије.

Брнабићева је изјавила да је однос Србије и Српске постао специјалан захваљујући предсједнику Србије Александру Вучићу и српском члану Предсједништва БиХ Милорада Додика.

- Брину ме изазови и проблеми са којима се суочава Српска и њено руководство, забрињава увођење санкција Додику јер је чињеница да оне нису никада нису биле рјешење. Србија никада неће проводити санкције против припадника свог народа у БиХ и Републици Српској - рекла је Брнабићева.

Премијерка Србије је подсјетила да је њихова политика Отворени Балкан, да се створи другачија будућност од прошлости, не границе и ограничења већ слободан проток робе, људи, капитала.

Нагласила опредијељеност да се развојају и унапређују односи са Српском.

Брнабићева је честитала Дан Републике Српске, истакавши да заједно обиљежавају овај важан јубилеј 30 година.

- Част ми је што сам ту и преносим вам поздраве и честитке предсједника Србије Александра Вучића и грађана Србије - рекла је Брнабићева.
 
(РТРС)