ЕВО КОЛИКО КОШТА ЛИЈЕЧЕЊЕ ЈЕДНОГ КОВИД ПАЦИЈЕНТА У ИНТЕНЗИВНОЈ ЊЕЗИ У СРПСКОЈ :: Semberija INFO ::

 

ЕВО КОЛИКО КОШТА ЛИЈЕЧЕЊЕ ЈЕДНОГ КОВИД ПАЦИЈЕНТА У ИНТЕНЗИВНОЈ ЊЕЗИ У СРПСКОЈ


Од почетка епидемије корона вируса, у болницама у Републици Српској лијечено је око 24.000 ковид пацијената, чије је лијечење коштало 80 милиона марака.
 
Како каже министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић, тај трошак је у 2020. Износио 28 милиона, а у прошлој години 52 милиона КМ.

Наглашава да лијечење једног пацијента у интензивној њези у просјеку кошта око 33.000-34.000 КМ, неријетко и много више, у зависности од терапије која се користи.

– То су високи трошкови и поставља се питање шта је неко, као појединац, учинио да не буде овако. Вакцине су доступне и бесплатне, а људи, опет, бјеже од њих. С једне стране имамо апсурд да вакцинама истичу рокови, а с друге стране суочавамо се са високим трошком лијечења обољелих – иситче за Српскаинфо министар Шеранић.
Наглашава да у Српској данас нема неосигураних грађана, те да они који болују од ковида не плаћају партиципацију на здравствене услуге и на лијекове са А листе.

– Такође, у складу са одређеним правилима, имају могућност пулмолошке рехабилитације након прележаног ковида. У ове двије године, од ковида је лијечено око 24.000 људи, а 2.800 је било на рехабилитацији – каже Шеранић.
Директор Универзитетског клиничког центра РС Владо Ђајић недавно је изјавио да је кроз ковид одјељења ове здравствене установе од почетка пандемије прошло око 11.500 пацијената.

– У прошлој години збринуто је више од 7.300 пацијената, од чега је скоро 1.500 било на неком виду респираторне подршке. Од укупног броја хоспитализованих ковид пацијената, њих 85 одсто није вакцинисано – рекао је Ђајић. Из Фонда здравственог осигурања РС раније су рекли да овај фонд, за пацијенте који захтијевају повремену употребу кисеоничке маске и класификују се као пацијенти с тежом клиничком сликом, по епизоди лијечења болницама плаћа 2.270 КМ.

– За пацијенте са најблажом клиничком сликом по епизоди лијечења плаћа се 1.260 КМ. Епизода лијечења обухвата период од датума пријема до датума отпуста пацијента из болнице – нагласили су у ФЗО.
 
(СрпскаИнфо)