АЛАРМ У СВИЈЕТУ: СЗО УПОЗОРАВА; "ОМИКРОН ЈЕ СМРТОНОСАН" :: Semberija INFO ::

 

АЛАРМ У СВИЈЕТУ: СЗО УПОЗОРАВА; "ОМИКРОН ЈЕ СМРТОНОСАН"


Foto
Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Француска и Аустралија потврдиле су рекордне стопе оболелих од ковида 19.

Светска здравствена организација је упозорила да вртоглаво ширење омикрона повећава ризик од нових и опаснијих варијаната.

Британија је у уторак први пут имала више од 200.000 нових случајева, Аустралија готово 50.000, а Француска више од 270.000 заражених коронавирусом. Све три земље обориле су своје претходне рекорде.

Али чак су и ти бројеви мањи од 1.080.211 зараза у Сједињеним Државама у понедељак, што представља глобални рекорд. Број заражених обично је већи понедељком, јер се викендом касни са прикупљањем података, а бројеви су вероватно додатно скочили после тродневног новогодишњег викенда.

Седмодневни просек, који стручњаци сматрају најпоузданијим, износио је 486.000 случајева у дану до понедељка увече, навели су са Универзитета Џон Хопкинс.

Омикрон варијанта са много мутација и најзаразнија до сада чинила је отприлике 59 одсто случајева у САД крајем прошле године. Али стопе смрти и хоспитализација од омикрона биле су ниже, што повећава наду да би се вирус могао развити у релативно бенигну сезонску болест.

Али Светска здравствена организација јуче је упозорила да би пораст зараза могао да има супротан учинак.
"Што се омикрон више шири, више се преноси и више се реплицира, па ће вероватно избацити нову варијанту", изјавила је Кетрин Смолвуд из СЗО у интервјуу за АФП.

"Омикрон је смртоносан, може да изазове смрт... можда мало мање од делте, али ко би могао да каже каква ће бити идућа варијанта? У овом тренутку се чак и у добро опремљеним, софистицираним здравственим системима воде стварне борбе", казала је.

Велика Британија је страховала од тог сценарија, а влада је у уторак објавила да су болнице прешле у "ратно стање" због недостатка особља. Након што су потврђене рекордне 218.724 заразе за 24 сата, премијер Борис Џонсон обећао је да ће испунити "кадровске рупе" у најтеже погођеним подручјима и регрутовати медицинске добровољце уз потпору војске.

Аустралија, која је раније веома успешно сузбијала заразу, оборила је рекорд са нових 47.738 случајева.
"Мислим да у овом тренутку сви познајемо некога ко је или добио ковид 19 или имамо колеге са посла који су у карантину или изолацији", рекла је Соња Бенет, представница здравствених власти у Аустралији.

Кипар је у уторак потврдио рекордних 5.457 случајева и сада има највишу стопу заразе по глави становника према подацима АФП-а.

Извор: Б92